EN225 (Angola)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EN225 / N225
Begin Luanda
Einde Camissombo
Lengte 910 km
Route

Luanda

Caxito

Quibaxe

Bula-Atumba

Bolongongo

Lunga

Marimba

Luremo

Caungula

Cuilo

Camissombo

De EN225 of N225, voluit de Estrada Nacional nº 225, is een estrada nacional in Angola. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Luanda tot aan Camissombo in het noordoosten van het land. Een behoorlijk deel van de route is vooral een geplande verbinding. De EN225 is bij benadering 910 kilometer lang.

Routebeschrijving

De EN225 ten oosten van Caxito.

De EN225 begint net buiten de hoofdstad Luanda op de EN100 en is dan een verharde oostwaarts, het binnenland in. De weg voert in eerste instantie door een dichtbevolkte streek, maar ten oosten van Caxito wordt het gebied dunner bevolkt, met dichte bossen. De weg voert door een heuvelachtig gebied en is een eenvoudige verharde weg die lange tijd nogal bochtig is. De weg is verhard tot aan Bula-Atumba, het laatste deel valt daarvan samen met de noord-zuidroute EN120. De EN225 loopt hier dood, terwijl de EN120 verder zuidwaarts voert.

Een circa 450 kilometer lang deel tussen Bula-Atumba en Caungula is meer theoretisch dan een doorgaande weg. In deze streek zijn wel zandwegen die globaal oost-west voeren maar deze vormen geen doorgaande route, ook niet op de plekken waar men andere noord-zuidroutes kruist, zoals in Marimba.

De weg is vanaf Caungula een moderne verharde weg die parallel aan de grens met de Democratische Republiek Congo verloopt. De verharde weg maakt een slinger naar het zuiden via Cuilo, maar buigt uiteindelijk naar het noorden af richting Lóvua en Dundo. De route volgt dan een eenvoudige zandweg zuidwaarts om vervolgens het laatste deel naar het oosten een meer theoretische weg naar Camissombo te vormen. In Camissombo moet de EN225 op de EN180 eindigen.

Geschiedenis

De EN225 is grotendeels nog een theoretische route. Het westelijk deel is het langst doorgaand te berijden maar het centrale en oostelijk deel is grotendeels een geplande route. Op het oostelijk deel valt de geasfalteerde weg niet samen met de geplande wegnummering in deze streek. In 2020-2021 was van de circa 910 kilometer ongeveer 205 kilometer tussen Luanda en Bula-Atumba verhard (waarvan 150 kilometer niet met de EN120 is dubbelgenummerd). In het noordoosten van Angola bestaat ook een circa 250 kilometer lange verharde weg vanaf Caungula tot ten zuiden van Lóvua.

Het westelijk deel is vermoedelijk al in de Portugese koloniale tijd aangelegd, gezien de lage ontwerpstandaarden van dit traject, dat nogal bochtig is en een smalle rijbaan heeft. Deze weg was voornamelijk aangelegd om Luanda met Uíge te verbinden.

Het oostelijke deel van de weg tussen Caungula en ten zuiden van Lóvua is als geheel nieuwe asfaltweg aangelegd. Dit is een relatief modern ontworpen weg die door een voorheen weinig ontgonnen gebied voert. Deze verharde weg is vooral een 504 kilometer lange verbinding van Cuango naar Dundo en valt voor ongeveer de helft samen met de geplande route van de EN225. Deze weg is in de periode 2015-2018 aangelegd en kwam in december 2018 gereed.[1]

Referenties

Estradas nacionais in Angola

Via Expressa Fidel CastroAutoestrada N'zeto - Soyo