EN230 (Angola)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EN230 / N230
Begin Luanda
Einde Chiluage
Lengte 1.130 km
Route

Luanda

Catete

Maria Teresa

N'Dalatando

Lucala

Cacuso

Malanje

Caculama

Xa-Mutemba

Capenda Camulemba

Xinge

Cacolo

Saurimo

Muriege

Chiluage

De EN230 of N230, voluit de Estrada Nacional nº 230, is een estrada nacional in Angola. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf de hoofdstad Luanda via N'Dalatando en Malanje naar Chiluage bij de grens met de D.R. Congo. De weg is vrijwel volledig verhard. De EN230 is 1.130 kilometer lang.

Routebeschrijving

Regio Luanda

De EN230 begint in het centrum van Luanda, waar een aansluiting naar de EN100 is. De weg vormt hierna een kaarsrechte dubbelbaans weg met 2x3 rijstroken in zuidoostelijke richting. Dit is de belangrijkste invalsweg van Luanda en ook de breedste en drukste. De weg voert hier 30 kilometer door bebouwd gebied, alhoewel het wel 50 kilometer duurt voordat men de verstedelijkte periferie van Luanda verlaat. In de buitenwijken van Luanda is een aansluiting op de Via Expressa Fidel Castro, die de ringweg van Luanda vormt. De weg telt nog 2x2 rijstroken tot de luchthaven van Luanda. Daarna is de weg enkelbaans en bereikt men de satellietstad Catete, waar een aansluiting op de EN110 is.

Het binnenland

De EN230 voert dan landinwaarts door een gebied met dichte bebossing. Nabij Maria Teresa splitst de EN321 afsplitst en verkeer naar het centrale en zuidelijke deel van Angola verwerkt. Hier splitsen twee belangrijke verkeersstromen. De weg verloopt dan door heuvels en lage bergen naar N'Dalatando, een regionale stad op 800 meter boven zeeniveau. Oostelijk van N'Dalatando is het terrein vlakker en bestaat uit savanne met af en toe wat kleine plaatsen tot aan Malanje, de grootste stad op het centrale deel van de route.

De EN230 is ten oosten van Malanje ook nog een verharde weg, maar wordt geleidelijk een lagere standaard, met name na Mucari. De weg is nog over grote afstanden door afgelegen savannegebied verhard, een eenvoudige weg met lagere ontwerpstandaarden. De weg verloopt hier nog via Cacolo en Saurimo. Saurimo is de laatste grotere plaats in het noordoosten van Angola. De verharde weg eindigt bij Muriege, hier sluit de EN190 aan die als verharde weg zuidwaarts voert. De EN 230 verloopt dan nog als zandweg verder tot het dorp Chilauge, gelegen aan de grens met de Democratische Republiek Congo, maar er is geen doorgaande weg tot in Congo.

Geschiedenis

De EN230 is van oudsher één van de belangrijkste oost-westverbindingen van Angola, vooral op het westelijk deel, maar de weg is nog ver tot in het oosten van het land geasfalteerd, van de 1.130 kilometer is 1.045 kilometer verhard. In het oosten van Angola is dit wel een eenvoudiger weg.

De route van de EN230 was al in de Portugese koloniale periode één van de belangrijkste wegen van Angola, maar verliep tussen Caculama en Cacolo zuidelijker, de hedendaagse route had toen een meer secundair belang.[1]

De weg is tijdens de Angolese burgeroorlog beschadigd geraakt, in 2014 verkeerde een groot deel van de route in slechte staat. Delen van de route hadden geen verharding meer. De weg is daarna in fases gemoderniseerd. Omstreeks 2008 is de weg tussen Maria Teresa en N'Dalatando hersteld als verharde weg. In 2020-2022 is de weg ten oosten van Malenje gemoderniseerd.[2][3]

In Luanda is de weg significant uitgebreid. Het was aanvankelijk een enkelbaans weg in het gehele stedelijke gebied, maar er was wel een ruimtereservering in de buitenwijken. Tussen 2008 en 2010 is de weg tussen Luanda en Viana verdubbeld en verbreed naar 2x3 rijstroken. In 2016-2017 is de weg ook tussen Viana en de nieuwe luchthaven van Luanda verbreed naar 2x2 rijstroken.

Referenties

Estradas nacionais in Angola

Via Expressa Fidel CastroAutoestrada N'zeto - Soyo