A1 (Griekenland)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf EO1 (Griekenland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1-GR.png
A1 Greece map.png
A1
Begin Athene
Einde Evzoni (GR/NMK)
Lengte 546 km
Route

Afslagsymbool.svg1 Stadio Eirinis kai Philias

Afslagsymbool.svg2 Moschato

Afslagsymbool.svg3 Agios Ioannis Rentis

Afslagsymbool.svg4 Petrou Ralli

Afslagsymbool.svg5 Egaleo

Afslagsymbool.svg6 Korinthou

Afslagsymbool.svg7 Athina/Peristeri

Afslagsymbool.svg8 Sepolia

Afslagsymbool.svg9 Liosion

Afslagsymbool.svg10 Agioi Anargyroi

Afslagsymbool.svg11 Acharnes

Afslagsymbool.svg12 Anakasa

Afslagsymbool.svg13 Nea Filadelfia

Afslagsymbool.svg14 Kokkinos Milos

Knooppuntsymbool.svg15 A6-GR.png → Korinthos / Airport

Afslagsymbool.svg16 Tatoiou

Afslagsymbool.svg17 Pyrna

Afslagsymbool.svg18 Kalyftaki

Afslagsymbool.svg19 Kifisia

Afslagsymbool.svg20 Varympompi

Afslagsymbool.svg21 Agios Stefanos GR-EO81.svg

Afslagsymbool.svg22 Afidnes

Afslagsymbool.svg23 Kapandriti GR-EO81.svg

Afslagsymbool.svg24 Markopoulu

Afslagsymbool.svg25 Malakasa

Afslagsymbool.svg26 Oinofyta GR-EO1.svg

Afslagsymbool.svg27 Oinoi GR-EO1.svg

Knooppuntsymbool.svg28 A11-GR.png → Chalcis

Afslagsymbool.svg29 Schimatari

Afslagsymbool.svg30 Ritsona GR-EO44.svg

Afslagsymbool.svg31 Thiva

Afslagsymbool.svg32 military base

Afslagsymbool.svg33 Akraifnia

Afslagsymbool.svg34 Kastro

Afslagsymbool.svg35 Martino

Afslagsymbool.svg36 Malesina

Afslagsymbool.svg37 Tragana

Afslagsymbool.svg38 Skala

Afslagsymbool.svg39 Livanates

Afslagsymbool.svg40 Arkitsa

Afslagsymbool.svg41 Loggos

Afslagsymbool.svg42 quarry

Afslagsymbool.svg43 Kamena Vourla GR-EO1.svg

Afslagsymbool.svg44 Kamena Vourla GR-EO1.svg

Afslagsymbool.svg45 Skarfia

Afslagsymbool.svg46 Molos

Afslagsymbool.svg47 Thermopylae

Afslagsymbool.svg48 Bralos GR-EO3.svg

Knooppuntsymbool.svg49 A3-GR.png → Trikala

Afslagsymbool.svg50 Lamia GR-EO1.svg

Afslagsymbool.svg51 Agios Paraskevi

Afslagsymbool.svg52 Agios Marina

Afslagsymbool.svg53 Stilida

Afslagsymbool.svg54 Karavomylos

Afslagsymbool.svg55 Paralia Rachon

Afslagsymbool.svg56 Raches / Achladi

Afslagsymbool.svg57 Glifa

Afslagsymbool.svg58 Agii Theodori

Afslagsymbool.svg59 Sourpi

Afslagsymbool.svg60 industrial area

Afslagsymbool.svg61 Almiros

Afslagsymbool.svg62 Mikrothives GR-EO30.svg

Afslagsymbool.svg63 Aerino

Knooppuntsymbool.svg64 A12-GR.png → Volos

Afslagsymbool.svg65 Megalo Monastiri

Afslagsymbool.svg66 Kileler

Afslagsymbool.svg67 Larissa GR-EO1.svg

Afslagsymbool.svg68 Larissa GR-EO1.svgGR-EO6.svg

Afslagsymbool.svg69 Larissa

Afslagsymbool.svg70 Larissa GR-EO1.svg

Afslagsymbool.svg71 Makrychori

Afslagsymbool.svg72 Evangelismos

Afslagsymbool.svg73 Rapsani

Afslagsymbool.svg74 Platamon

Afslagsymbool.svg75 Leptokarya

Afslagsymbool.svg76 Plaka

Afslagsymbool.svg77 Litochoro

Afslagsymbool.svg78 Dion

Afslagsymbool.svg79 Nea Efesos

Afslagsymbool.svg80 Katerini-South GR-EO13.svg

Afslagsymbool.svg81 Katerini-East

Afslagsymbool.svg82 Katerini-North

Afslagsymbool.svg82A Korinos

Afslagsymbool.svg83 Makrygialos

Afslagsymbool.svg84 Methoni

Afslagsymbool.svg85 Aiginio

Knooppuntsymbool.svg86 A2-GR.png → Igoumenitsa

Afslagsymbool.svg87 Nea Malgara

Knooppuntsymbool.svg88 A2-GR.png → Thessaloniki

Afslagsymbool.svg90 Gefyra GR-EO2.svg

Afslagsymbool.svg92 Polykastro

Afslagsymbool.svg94 Evzoni

Flag of Macedonia.svg A1 MK.svg → Skopje

De A1, ook wel de Aegean genaamd (Grieks: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), voorheen de PAThE (Pireas - Athina - Thessaloniki - Evzoni), Grieks: Πειραιώς - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, ΠΑΘΕ), is een autokinetodromos in Griekenland. De autosnelweg vormt een noord-zuidroute door het midden van het land en verloopt vanaf de hoofdstad Athene via Larisa en langs de tweede stad Thessaloniki naar de grens met Noord-Macedonië. Het is de belangrijkste autosnelweg in Griekenland en wordt vaak simpelweg de 'ethniki odos' genoemd, wat 'nationale weg' betekent. De route is 546 kilometer lang.

Routebeschrijving

Athene

De weg begint bij de jachthaven van Athene, aan een knooppunt met een expressweg die 2x4 rijstroken telt en langs de kust loopt. De weg loopt dan met 2x3 rijstroken verhoogd boven een kanaal naar het noorden, door Athene heen. De eerste 20 afritten ontsluiten Athene en voorsteden. De autosnelweg verloopt ten westen van het centrum langs en ontsluit onder andere een groot industrieterrein dat midden in de stad ligt. Naar het noorden toe verbreedt de weg zich naar 2x4 rijstroken en de weg blijft verhoogd lopen. Vluchtstroken ontbreken hier. Een eindje verderop versmalt de weg weer naar 2x3 rijstroken en verloopt door dichtbebouwde gebieden. Aan de noordzijde van Athene volgt de aansluiting met de A6, ook wel de Attiki Odos, de noordelijke randweg van de stad. Deze aansluiting bestaat uit een stackknooppunt met 4 niveaus. In het krappe knooppunt zitten ook tolpoorten verweven aangezien de A6 een tolweg is. Daarna verloopt de weg met 2x3 rijstroken door de noordelijke voorsteden van Athene, die wat dunner bebouwd zijn dan Athene zelf. De appartementen maken hier plaats voor vrijstaande huizen die soms dicht op elkaar staan. Bij de laatste voorstad Agios Stefanos begint de tolweg.

Centraal-Griekenland

Bij Afidnes volgt de tolpoort, waarna de weg landinwaarts door lage bergen loopt. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en buigt dan naar het westen af, waarna een grote verzorgingsplaats volgt waar een restaurant over de snelweg heen ligt. De weg loopt dan naar het noordwesten door een wat rommelig gebied met versnipperde bedrijvencomplexen. Bij Shimatari volgt de aansluiting met de weg naar Haldika, een wat grotere plaats op het eiland Évia, het tweede grootste eiland van de Egeïsche Zee. De weg versmalt daarna naar 2x2 rijstroken en loopt door een redelijk vlak gebied met wat lage heuvels. De weg slingert dan om het meer van Iliki waarbij de weg even een tijdje naar het noorden loopt. De weg loopt dan naar de Viorios Evvikos Kolpos, een zee-engte van de Egeïsche Zee. De snelweg wordt weer tolvrij en loopt soms direct langs de kust. De snelweg loopt naar het westen en kent een nieuwe route rondom Aghios Konstandinos. De oude route loopt direct langs de kust, is substandaard en feitelijk geen snelweg te noemen. De nieuwe route loopt meer landinwaarts door de bergen. Men moet dan om de baai van Maliakos heen, waarbij de weg een omweg maakt van zo'n 65 kilometer. Ook langs Molos kent de weg een nieuw alignement, evenals rondom Thermopylae.

De weg loopt dan over een vlakte naar Lamia, een klein stadje met 59.000 inwoners en de eerste grotere plaats op de route na Athene. Hier buigt de A1 weer naar het oosten af om langs de noordkant van de baai te lopen. De weg loopt dan langs zee waaruit de bergen oprijzen. De weg loopt her en der direct over het strand en buigt dan naar het noorden af waarna de weg wat verder landinwaarts loopt. Men komt dan langs de internationale luchthaven van Centraal-Griekenland die gebruikt wordt door diverse steden in de regio. Bij Mikrothives volgt de aansluiting met de weg naar Volos, een wat grotere plaats even ten oosten van de snelweg. Langs de snelweg liggen hier overal parallelwegen voor langzaam verkeer, de A1 is namelijk grotendeels de enige route in de omgeving. Een eindje verderop volgt nog een aansluiting naar Volos, in de vorm van een autoweg.

De weg loopt dan zo'n 30 kilometer landinwaarts en bedient hier de stad Larissa, die 126.000 inwoners telt en één van de grootste plaatsen in Centraal-Griekenland is. De A1 voert ten oosten van de stad langs. De snelweg voert dan door een bergketen via de 6,1 kilometer lange Tempi Tunnel. Naar het noordwesten ligt de ruim 2900 meter hoge heilige berg Olympus. Daarna bereikt men de kuststrook en voert de snelweg weer noordwaarts, parallel aan zee langs Platamon. Noordelijker komt men in vlakker gebied, de bergen liggen hier verder naar het westen.

Noordelijk Griekenland

De snelweg loopt dan langs Katerini, een stadje met 57.000 inwoners. De snelweg telt dan even een wat bredere middenberm en loopt over de smalle kustvlakte. Daarna verbreedt de vlakte zich flink en komt men in één van de grootste vlakten van Griekenland. Via een trompetknooppunt voegt dan de A2 uit Ioannina en Igoumenitsa in, zodat een korte dubbelnummering ontstaat. De A1 en A2 lopen hier een stukje naar het noordoosten. Bij Halastra slaat de A1 naar het noorden af, terwijl de A2 verder gaat naar Thessaloniki en Istanbul in het oosten. De weg vormt dan een enkelstrooks autoweg met ongelijkvloerse kruisingen. Bij Aghios Athanassios volgt de aansluiting met de expressweg van Thessaloniki naar Giannitsa en Bitola in Noord-Macedonië. De weg loopt dan verder door de uitgestrekte vlakten naar het noorden en wordt pas vlak voor de grens met Noord-Macedonië weer een snelweg. Bij Evzoni volgt dan de grens met Noord-Macedonië, waarna de A1 verder gaat richting Skopje en Belgrado.

Geschiedenis

Vanaf eind jaren '50 werd de voorloper van de huidige snelweg aangelegd. Dit was een weg met één rijbaan met een breedte van 13 of 14 meter. In 1959 opende het eerste deel tussen Larisa en Katerini. In 1962 volgde het deel van Athene naar Lamia en in op 22 oktober 1967 volgde het deel van Lamia naar Larissa. In 1973 opende het deel tussen Katerini en Thessaloniki en in juli 1973 volgde uiteindelijk het noordelijkste deel tot de Macedonische grens bij Evzoni. Alleen het deel tussen Polykastro en Evzoni werd toen al met 2x2 rijstroken aangelegd, en was dus het eerste echte snelwegsegment van de A1 in Griekenland.

Vanaf de jaren '80 en '90 begon de weg omgebouwd te worden naar snelweg en werden ook de eerste tolgedeelten in gebruik genomen. In 1998 werd het gedeelte tussen Athene en Thebes verbreed naar 2x3 rijstroken. In 2005 was het grootste gedeelte van de weg een snelweg, behalve de 78 kilometer rondom de baai van Maliakos en door de canyon van Tempe. Sindsdien is het grootste gedeelte om de baai van Maliakos verbreed naar 2x2 rijstroken als snelweg, met een nieuw alignement waar nodig. Er is destijds ook een tunnel onder de Maliakos baai voorgesteld, die nooit gebouwd werd. In 2008 is de naam Pathe veranderd naar Aegean.[1]

Tussen 2007 en 2010 is het deel rondom de baia van Maliakos over een nieuw tracé gebouwd. Het oude tracé was deels enkelbaans, deels vierstrooks en was geen echte snelweg te noemen. De weg is onveilig en ligt rond de stad Lamia. Op 16 februari 2015 opende een 4 kilometer lang deel bij Lamia met de tweede rijbaan. Uiteindelijk opende het laatste deel van de A1 tussen Stylida en Raches op 16 maart 2015, na 8 jaar bouwtijd en 4 jaar vertraging.[2] Vervolgens is het traject door de bergen tussen Evaggelismos en Skotini aangelegd. De bouw van dit deel had vanwege de financiële crisis significante vertraging opgelopen. Dit deel opende uiteindelijk op 6 april 2017 voor het verkeer, waarmee de gehele route tussen Athene en Thessaloniki een autosnelweg was.[3]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Larissa Katerini (1x2) 84 km 04-09-1959
Athene Lamia (1x2) 197 km 00-08-1962
Lamia Larissa (1x2) 143 km 22-10-1967
Chalastra Polykastro (1x2) 44 km 00-07-1973
Polykastro Evzoni (2x2) 17 km 00-07-1973
Katerini Chalastra (1x2) 48 km 00-09-1973
Kleidi (A2) Chalastra (A2) (2x2) 13 km 00-00-1988
Athene (A6) Kryoneri (2x2) 12 km 00-00-1989
Oinofyta Schimatari (2x2) 6 km 00-00-1989
Schimatari Thebes (2x2) 24 km 00-00-1989
Kryoneri Oinofyta (2x2) 31 km 00-00-199?[4]
Thebes Yliki (2x2) 15 km 00-00-199?[5]
Katerini Korinos (2x2) 6 km 00-00-199?[6]
Kainourgio Stylida (2x2) 60 km 00-00-2010
Aigani Leptokarya (2x2) 15 km 00-00-2010
Anthili Roditsa (2x2) 4 km 16-02-2015
Stylida Raches 19 km 16-03-2015
Evaggelismos Skotina 25 km 06-04-2017

Toekomst

De A1 wordt min of meer als voltooid beschouwd, alhoewel de weg tussen Gefyra en Polikastro in Noord-Griekenland over 30 kilometer nog enkelbaans is met tegenverkeer. Er zijn geen concrete plannen om dit deel te verbreden naar 2x2 rijstroken.

Tol

Er wordt tol geheven op delen van de A1 via een open tolsysteem. De tolweg is in het beheer van Aegean.[7]

Referenties

Het snelwegennet van Athene.
Autosnelwegen in Griekenland

A1-GR.pngA2-GR.pngA3-GR.pngA5-GR.pngA6-GR.pngA7-GR.pngA8-GR.pngA9-GR.pngA11-GR.pngA12-GR.pngA13-GR.pngA24-GR.pngA25-GR.pngA27-GR.pngA29-GR.pngA52-GR.pngA62-GR.pngA64-GR.pngA65-GR.pngA71-GR.pngA90-GR.pngA642-GR.png