Swaziland

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf ESwatini)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Swaziland.png
Umbuso weSwatini
Swaziland.png
Hoofdstad Mbabane
Oppervlakte 17.364 km²
Inwonertal 1.343.000
Lengte wegennet 3.800 km
Lengte snelwegennet 15 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg freeway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode SD

Swaziland, formeel het Koninkrijk eSwatini (Swazi: Umbuso weSwatini) is een van de kleinste landen van Afrika. Het land telt ruim 1,3 miljoen inwoners, de hoofdstad is Mbabane met bijna 100.000 inwoners. De oppervlakte bedraagt ruim 17.000 km², vergelijkbaar met de helft van Nederland.

Inleiding

Geografie

Swaziland ligt in het zuiden van Afrika, ingeklemd tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Het ligt niet aan zee, maar wel op relatief korte afstand van de Indische Oceaan. Het land meet circa 130 bij 175 kilometer. Swaziland bestaat uit valleien, heuvels, lage bergen en hooglanden. Het noordwesten van het land is het meest bergachtig, met grotere hoogteverschillen en canyons. De 1.862 meter hoge Emlembe op de grens met Zuid-Afrika is het hoogste punt van Swaziland.

Het grootste deel van het land heeft een subtropisch hooglandklimaat. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Mbabane varieert van 20 °C in de winter tot 25 °C in de zomer. Vorst komt sporadisch voor tijdens koude winternachten, maar sneeuw is zeer zeldzaam omdat de winter het droge seizoen is. De meeste neerslag valt in de zomer, van oktober tot en met maart. In Mbabane valt circa 1.400 mm neerslag per jaar, waarmee het een relatief nat land is.

Demografie

Swaziland heeft een snelgroeiende bevolking, van slechts 300.000 inwoners in 1960 tot 1,1 miljoen in 2000 en 1,3 miljoen tegenwoordig. De grootste stad van het land is Manzini, dat ruim 100.000 inwoners telt. De hoofdstad Mbabane telt circa 75.000 inwoners. Dit zijn de enige twee echte steden van het land, andere plaatsen overschrijden niet de grens van 10.000 inwoners. De bevolking is daardoor nog relatief ruraal.

De Swazi vormen de grootste bevolkingsgroep. Hun taal heet het Swazi, ook wel het SiSwati genoemd. Dit is een Bantutaal en wordt door nagenoeg de gehele bevolking gesproken. Het is tevens de officiële taal, samen met het Engels. De meeste media is in het Engels.

Economie

Swaziland is een ontwikkelingsland, een groot deel van de bevolking werkt in de landbouw om zelfvoorzienend te zijn. De economie is aanzienlijk minder ontwikkeld dan Zuid-Afrika. De export van Swaziland bestaat hoofdzakelijk uit verschillende landbouwproducten. De belangrijkste handelspartner is buurland Zuid-Afrika.

Geschiedenis

Het land werd pas in de 19e eeuw enigszins bevolkt, toen de huidige Swazibevolking naar dit gebied verhuisde. In de 19e eeuw trokken ook blanken vanuit Zuid-Afrika het land binnen. De grens met Zuid-Afrika werd in 1866 vastgelegd, maar het gebied werd in 1868 door de Britten geannexeerd. Eind 19e en begin 20e eeuw streden de Britten met de inheemsen om de macht, wat leidde tot enkele machtswisselingen. In 1968 werd Swaziland echt onafhankelijk. Het land is een koninkrijk, op 19 april 2018 hernoemde de koning het land naar eSwatini, een naam die al langer gebruikt werd voor Swaziland.[1]

Wegennet

In 2002 had Swaziland zo'n 3.800 kilometer aan wegen, waarvan zo'n 1.100 verhard. Het land kent één autosnelweg, die tussen de Zuidafrikaanse grens bij Oshoek en de hoofdstad Mbabane, een stuk van een kilometer of vijftien als onderdeel van de MR3. Daarnaast is de weg tussen Mbabane en Manzini gedeeltelijk uitgebouwd tot substandaard snelweg. Formele snelwegrestricties gelden op dit traject bijvoorbeeld niet en de bewegwijzering is dan ook niet gelijk aan die van een formele autosnelweg.

In het land zijn enkele hoofdwegen aangewezen, de zogenaamde main roads (afgekort MR). Andere genummerde wegen hebben de prefix D. Alle wegen zijn volledig tolvrij. Belangrijkste routes:

  • MR1 Motjane - Hhohho (Zuid-Afrika)
  • MR3 Ngwenya (Zuid-Afrika, wordt daar de N17) - Mbabane - Manzini - Lomashasha (grens met Mozambique, wordt daar de EN5)
  • MR8 Hhelehhele - Golela (grens met Zuid-Afrika)
  • MR9 Manzini - Mahamba (grens met Zuid-Afrika, wordt daar de R33)

Bewegwijzering

Zie ook de SADC Road Traffic Signs Manual.

De bewegwijzering in Swaziland volgt het stramien van Zuid-Afrika, al valt wel op dat de bebording in veel slechtere staat is dan in het buurland en er ook veel minder wegwijzers zijn geplaatst. Hoe dan ook, vrijwel alle wegen staan met groene borden bewegwijzerd met daarop witte tekst. Het ene stukje autosnelweg bij Mbabane is bewegwijzerd met blauwe borden met daarop witte tekst. De wegnummers staan aangegeven in goudgele platte tekst met hun prefix en nummer.

Het op de borden gebruikte lettertype is DIN1451. De enige taal op de bewegwijzering is het Engels.

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKeniaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan