Ethiopië

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf ETH)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Ethiopia.svg
ኢትዮጵያ ʾĪtyōṗṗyā
Ethiopië.png
Hoofdstad Addis Ababa
Oppervlakte 1.104.300 km²
Inwonertal 102.406.000
Lengte wegennet 6.980 km
Lengte snelwegennet 100 km
Eerste snelweg 2002
Benaming snelweg ፈጣን መ ንገድ
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ETH

Ethiopië (Amhaars: ኢትዮጵያ, ʾĪtyōṗṗyā) is een groot land in het oosten van Afrika. Het land telt 102 miljoen inwoners en is circa 28 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Addis Ababa.

Inleiding

Geografie

Ethiopië ligt in het binnenland van Oost-Afrika, het grenst kloksgewijs aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Zuid-Sudan en Sudan. Het land meet maximaal 1650 kilometer van west naar oost en 1250 kilometer van noord naar zuid. Het is daarmee één van de grotere landen in de wereld. De hoofdstad Addis Ababa ligt centraal in het land.

Het land bestaat uit twee grote regio's, de Ethiopische Hooglanden in het westen en midden en de vlakkere en lager gelegen Ogadenwoestijn in het oosten. Door het centrale deel van Ethiopië verloopt de Riftvallei. Het landschap varieert van tropische wouden in het zuiden, kale woestijn in het oosten en gematigder hooglanden in het midden, westen en noorden. In het noorden ligt het Tanameer, de bron van de Blauwe Nijl. De Ethiopische Hooglanden liggen veelal op 1000 tot 2000 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt van het land is de 4550 meter hoge berg Ras Dashen in het noorden van het land. Dit is de tiende hoogste berg van Afrika.

Het klimaat van Ethiopië is divers. Het is gematigd in de hooglanden en heet in het lager gelegen oosten. Het land ligt in de tropen maar door de grote hoogte is het klimaat meer gematigd dan de buurlanden. Het oosten en noordoosten heeft een woestijnklimaat, waar de temperaturen het hele jaar door hoog liggen. Alleen de hoogste bergen hebben een meer Alpien klimaat, met incidenteel sneeuwval op bergen hoger dan 4000 meter, dit gebeurt vaak 's nachts in de zomer omdat er in de winter bijna geen neerslag valt. De hoofdstad Addis Ababa ligt op 2300 meter hoogte, de gemiddelde maximumtemperatuur ligt het gehele jaar door tussen 21 en 24 °C en het wordt er nooit heter dan 30 °C waardoor het een betrekkelijk aangenaam klimaat heeft. De neerslag valt grotendeels in de periode van juni tot september, maar met 1200 mm kent bijna het hele jaar door wel enige neerslag, behalve de periode november-januari, waar bijna geen neerslag valt. De neerslag in Ethiopië is van groot belang voor de landen Sudan en Egypte aangezien het grootste deel van het water in de Nijl vanuit Ethiopië komt.

Demografie

In de 20e eeuw is het inwonertal van Ethiopië stormachtig gegroeid. Het land had 18 miljoen inwoners in 1950 en groeide naar 65 miljoen inwoners in 2000 en meer dan 100 miljoen inwoners in 2015. De bevolkingsgroei is nog steeds één van de hoogste ter wereld en volgens schattingen zal het land rond 2060 meer dan 200 miljoen inwoners tellen.

Ondanks de meer dan 100 miljoen inwoners is Ethiopië nog betrekkelijk ruraal, alleen de hoofdstad Addis Ababa is een echt grote stad met 3,3 miljoen inwoners. Daarnaast zijn er 5 steden met rond de 300.000 inwoners en nog 15 andere steden met meer dan 100.000 inwoners. De urbanizatie neemt wel toe.

De bevolking van Ethiopië is divers, er zijn meer dan 80 etnische groepen. De grootste groepen zijn de Oromo (34%) en Amhara (27%). Andere groepen zijn kleiner dan 5%. Vanwege de diverse samenstelling van de bevolking worden er ook veel talen gesproken. Geen enkele taal heeft een meerderheid. De grootste talen zijn het Oromo en Amhaars, dat beiden door circa 30% van de bevolking wordt gesproken. Het Amhaars was van oudsher de nationale taal die in het onderwijs gesproken werd, maar is grotendeels vervangen door regionale talen. Het Amhaars geldt nog wel als de werktaal van de Ethiopische overheid. Lagere overheden mogen hun eigen werktaal vaststellen. Het Amhaars wordt geschreven in het Ethiopisch schrift, ook wel Ge'ez genoemd. Het Engels wordt beperkt gesproken. Het Italiaans wordt nog op kleine schaal gesproken.

Economie

Ethiopië geldt als het snelstgroeiende land van Afrika wiens economie niet op olie is gebaseerd. De grote economische groei komt echter hoofdzakelijk door de grote bevolkingsgroei, zodat het inkomen per inwoner niet zo snel stijgt als de BBP-cijfers suggereren. Een groot deel van Ethiopië is arm, ongeveer 85% van de bevolking werkt in de landbouw, voor een aanzienlijk deel om in de eigen voedsel te voorzien. Het voornaamste exportproduct is koffie. Een groot deel van de export bestaat uit landbouwproducten, het land heeft relatief weinig industrie en grondstoffen. De haven van Djibouti is van belang voor de export van Ethiopië, aangezien het land geen directe toegang heeft tot zee.

Geschiedenis

In de oudheid ontstond het Koninkrijk Aksum, dat een groot deel van hedendaags Ethiopië en Eritrea omvat. Dit koninkrijk bestond tot de middeleeuwen en werd opgevolgd door het Keizerrijk Ethiopië, dat ook wel Abessinië of Abyssinië werd genoemd. Ethiopië was één van de twee landen in Afrika die niet gekoloniseerd werd door de Europeanen. Naburig Eritrea werd wel gekoloniseerd door Italië, waarna eind 19e en begin 20e eeuw twee oorlogen werden gevoerd tussen Ethiopië en Italië, wat uiteindelijk leidde tot een Italiaanse bezetting vanaf 1936. Tijdens de Oost-Afrika-campagne van de Tweede Wereldoorlog werden de Italianen door de geallieerden verslagen. Het stond daarna enige tijd onder Brits militair bestuur, maar het Verenigd Koninkrijk erkende de Ethiopische soevereiniteit in 1944, en na de Tweede Wereldoorlog werd de voormalige Italiaanse kolonie Eritrea bij Ethiopië gevoegd.

In 1961 brak een onafhankelijkheidsoorlog in Eritrea uit, die uiteindelijk 30 jaar zou duren. De monarchie werd in 1974 omver geworpen, waarna de Derg werd geïnstalleerd, een communistische militaire dictatuur, gesteund door de Sovjet-unie. In 1977 viel Somalië de Ogaden-woestijn binnen en bezette deze. Ethiopië ontving daarna grootschalige militaire steun uit andere communistische landen, zoals de Sovjetunie, Cuba, Oost-Duitsland en Noord-Korea en wist de Ogaden weer onder controle te krijgen.

In 1977-1978 kwamen een half miljoen mensen om het leven tijdens de Qey Shibir, ook wel bekend als de rode terreur, een repressieve campagne van de Derg. In de periode 1983-1985 kwam Ethiopië op de wereldkaart toen er een miljoen mensen om het leven kwamen bij een hongersnood. Na 1989 trok de Sovjetunie de steun in, waarna de macht van de Derg begon af te brokkelen. Ondertussen woedde nog steeds de Eritrese onafhankelijkheidsoorlog in het noorden, waarna rebellen de hoofdstad Addis Ababa innamen en de Derg ten einde kwam.

Eritrea werd in 1993 onafhankelijk van Ethiopië en in 1995 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden. In de periode 1998-2000 volgde een grensoorlog met Eritrea, die een negatieve impact had op de Ethiopische economie. Het land is sindsdien een onstabiele democratie met sporadisch interetnisch geweld.

Wegennet

Door het bergachtige karakter van Ethiopië lag het land lang geïsoleerd. Transport is een tijdrovende zaak. Sinds eind jaren 90 wordt veel geld geïnvesteerd in het wegennet, dat in hoog tempo wordt opgeknapt. Een steeds groter aandeel van het wegennet is in goede toestand. Vanaf omstreeks 2007 volgde een tweede investeringsronde in het wegennet. In de periode 2009-2013 is 100.000 kilometer weg aangelegd in Ethiopië, voor 120 miljard birr (€ 4,5 miljard).[1]

Het hoofdwegennet is gecentreerd op de hoofdstad Addis Ababa, de meeste hoofdwegen beginnen in deze stad en lopen in alle windrichtingen. De route naar Djibouti is sinds het land niet meer aan zee ligt, de belangrijkste handelsroute geworden. Het wegennet met Eritrea is relatief geïntegreerd, mede doordat het voor 1993 één land was. Andere hoofdwegen lopen naar Kenya en Sudan, maar een verhard wegennet is in de grensstreken met Sudan en Somalië vrijwel non-existent. De verharde weg naar Somalië eindigt bij Jijiga, 660 kilometer voor de Somalische grens.

Ethiopië heeft één langere snelweg, de 80 kilometer lange Addis Ababa - Nazret Expressway, een tolweg met 2x3 rijstroken. Rond de hoofdstad Addis Ababa ligt een gedeeltelijk voltooide ringweg, de Ring Addis Ababa[2] met een parallelsysteem, waarbij voetgangers geen toegang hebben tot de weg. Deze is grotendeels ongelijkvloers, en wordt soms als autosnelweg beschouwd. In het centrum van Addis Ababa is door de Chinezen een groot ongelijkvloers knooppunt aangelegd.[3][4]

Wegnummering

Er is geen prefix bekend voor wegnummers in Ethiopië. De ééncijferige wegen lopen vanuit de regio Addis Ababa naar alle kanten van het land, zonder een bepaalde volgorde. Tweecijferige wegen zijn doorgaans aftakkingen of verbindingswegen. Het land had een gezamenlijk nummeringssysteem met Eritrea, op sommige wegen in Eritrea staan deze nummers nog aangegeven. De nummering loopt tot in de 40.

Routes

  • Route 1 Addis Ababa - Dese - Adigrat (gr. Eritrea): 870 km
  • Route 2 Dese - (gr. Eritrea): 390 km
  • Route 3 Addis Ababa - Gonder - Aksum (gr. Eritrea): 1.190 km
  • Route 4 Addis Ababa - Nazret - Dire Dawa - Jijiga: 640 km
  • Route 5 Addis Ababa - Asosa: 560 km
  • Route 6 Nazret - Dila - Moyale (gr. Kenya): 720 km
  • Route 7 Addis Ababa - Jima - Mizan Teferi: 530 km
  • Route 8 Nazret - Dodola - Goba - Gode - Ferfer: 940 km
  • Route 9 Addis Ababa - Arba Minch - Konso: 520 km
Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 15Route 18Route 30Route 40Route 41Route 43Route 44

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa


Bewegwijzering

Bewegwijzering op de Addis Ababa - Nazret Expressway.

Er is weinig bekend over de bewegwijzering in Ethiopië, voor zover deze aanwezig is. Bewegwijzering lijkt uit blauwe borden te bestaan, zowel in het Engels als het Ethiopisch.[5][6]. Ook groene borden zijn bij de luchthaven van Addis Ababa aanwezig.[7] Groene wegwijzers worden ook op de Addis Ababa - Nazret Expressway gebruikt. De bewegwijzering is daar tweetalig Engels en Amhaars.

Tolwegen

De eerste tolweg van Ethiopië was de 85 kilometer lange Addis Ababa - Adama Expressway die in 2014 opende. In 2018 opende de tweede tolweg van het land, een upgrade van de 220 kilometer lange weg van Dire Dawa naar Dewele als tweede route naar Djibouti.[8]

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan