EZ TAG

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een EZ TAG is een elektronisch tolsysteem in de Amerikaanse staat Texas. Het wordt gebruikt in en rondom de stad Houston. EZ TAG dient niet verward te worden met de E-ZPass wat in het noordoosten van de Verenigde Staten wordt gebruikt.

Systeem

De EZ TAG is bedoeld voor de tolwegen van het Harris County Toll Road Authority (HCTRA).[1] Dit systeem bestaat uit 175 kilometer tolwegen in de regio Houston. De EZ TAG zorgt ervoor dat men niet hoeft te stoppen bij tolpoorten.

Het systeem bestaat uit een kleine transponder ter grootte van een paar centimeter wat achter de achteruitkijkspiegel bevestigd moet worden. Tevens wordt door middel van de EZ TAGs anonieme realtime verkeersinfo gegenereerd. De EZ TAG is gekoppeld aan een account vanwaar betaald wordt wanneer men onder een tolpoort door rijdt. Voor mensen die geen credit card hebben is er de BancPass waarbij het account opgewaardeerd kan worden met cash.[2]

Het kan gebruikt worden op de volgende wegen;

Met de trend om nieuwe snelwegen direct als tolwegen aan te leggen, zal de EZ TAG op meer nieuwe snelwegen in de regio Houston gebruikt gaan worden, bijvoorbeeld de ringweg SH 99 en toekomstige HOT-lanes van bijvoorbeeld de SH 288. Daarnaast wordt de capaciteit van bestaande snelwegen vergroot, onder meer door extra tolstroken toe te passen. Ook worden bestaande tolwegen verlengd.

Er was oorspronkelijk geen apart programma voor kentekentol, gebruikers zonder transponder waren automatisch in overtreding en betaalden een forse toeslag. In juni 2016 is echter een optie geïntroduceerd om achteraf de tol te betalen voordat ze een overtreding worden.[3]

Compatibiliteit

EZ TAG is sinds 2003 compatibel met andere tolsystemen in Texas, de TollTag systeem in het Dallas-Fort Worth Metroplex en de TxTag wat vooral rond Austin gebruikt wordt.

Zie ook

Referenties