Eads Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eads Bridge
Overspant Mississippi River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.964 meter
Hoofdoverspanning 158 meter
Hoogte brugdek 27 meter
Openstelling 04-07-1874
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Eads Bridge is een dubbeldeks boogbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Missouri en Illinois. De brug overspant de Mississippi River in St. Louis. Het is de oudste nog in gebruik zijnde brug over de rivier.

Kenmerken

De Eads Bridge is een stalen boogbrug met een hooggelegen dek. De brug is in totaal 1.964 meter lang, met drie stalen boogoverspanningen van 158 meter. De aanbruggen zijn boogbruggen van baksteen. Het brugdek ligt 27 meter boven de Mississippi River en is 14 meter breed. Over de brug lopen 4 rijstroken, wat aansluit op Washington Avenue in St. Louis en Broadway in East St. Louis. De brug is dubbeldeks, op het bovenste dek rijdt het verkeer, daaronder ligt een dek voor 2 sporen van MetroLink. Het onderste dek is slecht zichtbaar door de dichte staalconstructie van de boog en de bakstenen aanbruggen. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De brug was de eerste over de Mississippi River bij St. Louis. De brug is tussen 1867 en 1874 aangelegd door de Illinois and St. Louis Bridge Company. Het was de eerste brug die de cantilever methode (vrije uitbouw) gebruikte voor de hulppylonen voor de boogoverspanningen. Dit kwam omdat er geen hulpconstructies (falsework) in de rivier mogelijk waren om de scheepvaart niet te belemmeren. De caissons die gebruikt werden voor de aanleg van de brugpijlers in de rivier waren de diepste tot dan toe, en decompressieziekte werd een probleem, 15 arbeiders kwamen tijdens de bouw van de brug om.

De brug opende op 4 juli 1874 voor het verkeer. Bij openstelling was het de langste boogbrug ter wereld, en de eerste boogbrug waarbij staal het primaire materiaal was. De brug werd een iconisch beeld voor de stad St. Louis. De brug is vernoemd naar de ingenieur die hem ontworp, James Buchanan Eads (1820-1887).

Zie ook

Referenties


Bruggen in St. Louis

Mississippi: Jefferson Barracks Bridge (I-255) • Poplar Street Bridge (I-55/64) • Eads BridgeMartin Luther King BridgeStan Musial Veterans Memorial Bridge (I-70) • McKinley BridgeNew Chain of Rocks Bridge (I-270) • Clark Bridge (US 67)

Missouri: Lewis Bridge (US 67) • Discovery Bridge (SR-370) • Blanchette Bridge (I-70) • Veterans Memorial Bridge (SR-364) • Daniel Boone Bridge (I-64)