East Coast Parkway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ECP-SG.svg
East Coast Parkway map.svg
ECP
Begin Changi Airport
Einde Downtown
Lengte 19 km
Route

Knooppuntsymbool.svg 1 PIE-SG.svg

Afslagsymbool.svg 2A Changi Coast Road

Afslagsymbool.svg 2B Xilin Avenue

Afslagsymbool.svg 6 Bayshore Road

Afslagsymbool.svg 7 Bedok South Avenue

Afslagsymbool.svg 8 Marine Parade Road

Afslagsymbool.svg 10 Still Road South

Afslagsymbool.svg 11 Tanjong Katong Road

Afslagsymbool.svg 13 Fort Road

Knooppuntsymbool.svg 14 MCE-SG.svg / KPE-SG.svg

Afslagsymbool.svg 15 Rochor Road

Afslagsymbool.svg 17 Central Boulevard

De East Coast Parkway, afgekort ECP, is een autosnelweg in Singapore. De snelweg vormt een oost-westroute tussen de luchthaven en het centrum van Singapore en loopt langs de zuidoostkust van het eiland. De snelweg is 19 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ter hoogte van Changi International Airport begint de East Coast Parkway aan een knooppunt met de Pan Island Expressway, die hier tevens begint. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en loopt over een golfbaan, waarna de snelweg door een stadspark met veel begroeiing loopt. Wat opvalt aan de snelweg is de landscaping, met begroeide vangrails en de parkachtige uitstraling van de snelweg. Vanaf de wijk Bedok loopt de snelweg ingeklemd tussen een rij van wolkenkrabbers en de zee. Naar het westen toe verbreed de snelweg naar 2x4 rijstroken. Vlak voor het centrum eindigt de Kallang-Paya Lebar Expressway, een noord-zuidroute langs de oostkant van het centrum van Singapore. Hier begint ook de Marina Coastal Expressway die het doorgaande verkeer naar het westen van Singapore verwerkt. Hierna steekt de snelweg de Kallang River over, en buigt af naar het zuiden, langs het centrum van Singapore, waar de vele wolkenkrabbers duidelijk zichtbaar zijn. De snelweg eindigt in het centrum van Singapore.

Geschiedenis

De snelweg werd vrijwel volledig op land uit zee gewonnen gebouwd. De aanleg begon in het begin van de jaren 70, en was in 1981 voltooid, alhoewel de laatste verkeerslichten pas in 1989 waren vervangen door ongelijkvloerse kruisingen. De snelweg is met zorg aangelegd, met uitgebreide landscaping en de snelweg moest bezoekers vanaf de luchthaven een goede eerste indruk van de stad geven. Vlakbij de luchthaven is de snelweg zo aangelegd dat deze als noodlandingsbaan gebruikt kan worden. Hier staan dan ook geen bomen in de middenberm, zoals dat elders wel het geval is. Op 1 april 1998 kwam de eerste Electronic Road Pricing in Singapore in gebruik op deze snelweg.

Het deel tussen de Kallang-Paya Lebar Expressway en de Ayer Rajah Expressway is in verband met een uitbreiding van het centrum deels afgebroken. Ter compensatie is de nieuwe Marina Coastal Expressway aangelegd, die 2x5 rijstroken telt en op 29 december 2013 opengesteld is. Dit deel van de East Coast Parkway wordt dan afgebroken en vervangen door een vierstrooks stedelijke hoofdweg met verkeerslichten. Feitelijk is de East Coast Parkway daarmee 1,1 kilometer korter geworden.

De East Coast Parkway.

Referenties


Expressways in Singapore

Ayer Rajah Expressway (AYE) • Bukit Timah Expressway (BKE) • Central Expressway (CTE) • East Coast Parkway (ECP) • Kallang-Paya Lebar Expressway (KPE) • Kranji Expressway (KJE) • Marina Coastal Expressway (MCE) • North-South Expressway (NSE) • Pan Island Expressway (PIE) • Seletar Expressway (SLE) • Tampines Expressway (TPE)