Lewis and Clark Bridge

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf East End Bridge)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lewis and Clark Bridge
I-265.svg
East End Bridge.jpg
Overspant Ohio River
Rijstroken 2x2
Totale lengte ~1.355 meter
Hoofdoverspanning 366 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 18-12-2016
Verkeersintensiteit 13.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Lewis and Clark Bridge, voor openstelling bekend onder de werknaam East End Bridge is een tuibrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Indiana en Kentucky. De brug overspant de Ohio River aan de oostkant van Louisville en is onderdeel van de Interstate 265.

Kenmerken

De Lewis and Clark Bridge is een betonnen tuibrug met twee 91 meter hoge A-vormige pylonen. De gehele brug is circa 1.355 meter lang tussen beide landhoofden. De hoofdbrug is 701 meter lang met een hoofdoverspanning van 366 meter en zijoverspanningen van 137 meter. De hoofdoverspanning is wat langer dan de meeste bruggen over de Ohio River. De brug heeft 2x2 rijstroken met vluchtstroken, en is onderdeel van de ringweg van Louisville, de Interstate 265. De brug is een tolweg.

Geschiedenis

Al jaren was het gepland om de oostring van Louisville te sluiten door middel van een verbinding over de Ohio River, maar de aanleg werd diverse malen uitgesteld. Vanwege tekort aan geld werd gekozen om de brug als tolweg te financieren. De brug is tegelijkertijd met de nieuwe John F. Kennedy Memorial Bridge (I-65) bij het centrum van Louisville aangelegd. [1]De bouw van de brug begon in mei 2013 en is op 18 december 2016 opengesteld voor het vekreer.[2] Bij de openstelling is ook de naam van de brug bekend gemaakt, de Lewis and Clark Bridge. De bouw van de brug kostte $ 284 miljoen.

Naamgeving

Meriwether Lewis (1774-1809) en William Clark (1770-1838) zijn één van de bekendste Amerikaanse duo's uit begin 19e eeuw, van de zogenaamde Lewis and Clark Expedition, de eerste Amerikaanse expeditie die het gehele westen van de Verenigde Staten doorkruiste. De Lewis and Clark Expedition werd gestart kort na de Louisiana Purchase van 1803, waarbij de Verenigde Staten bijna verdubbelde in oppervlakte. Het noordwesten was echter nog weinig in kaart gebracht. De expeditie startte in St. Louis en eindigde aan de Pacifische Oceaan bij de monding van de Columbia River. Lewis en Clark ontmoetten elkaar in oktober 1803 in Louisville, Kentucky. Hier is de brug naar vernoemd, alhoewel de expeditie formeel in St. Louis begon.

Tol

De brug is een tolweg, de tolheffing is volledig elektronisch en wordt ondersteund met kentekentol en E-ZPass. In november 2015 werd de toetreding van de staat Kentucky tot de E-ZPass Group goedgekeurd, specifiek voor de bouw van de East End Bridge en de John F. Kennedy Memorial Bridge bij het centrum van Louisville. Sinds 30 december 2016 wordt er tol geheven.[3]

Verkeersintensiteiten

In het eerste jaar van openstelling maakten dagelijks zo'n 13.000 voertuigen van de brug gebruik.

Zie ook

Referenties