EasyGo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

EasyGo is een internationaal electronic toll collection (ETC)-systeem in Europa.[1] Het is te gebruiken in Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk (alleen vrachtwagens) en Zweden, evenals op enkele veerdiensten vanuit Duitsland.

EasyGo

De reguliere EasyGo is gericht op personenauto's. Hij kan gebruikt worden in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Men kan dan gebruikmaken van de free-flow tolpoorten, 'BroBizz' in Denemarken en Zweden en 'AutoPASS' in Noorwegen. Een EasyGo transponder geeft echter niet de korting die men wel krijgt bij abonnementen van BroBizz en AutoPASS, het is puur een elektronische betaalmethode, vergelijkbaar met télépéage in Frankrijk of telepass in Italië.

EasyGo+

EasyGo+ is voor vrachtverkeer en bussen bedoeld. Hiermee kan men tol betalen met één OBU (On-Board Unit). Het is compatibel met de elektronische tolsystemen van Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. Tevens kan het gebruikt worden op een aantal veerdiensten van en naar Duitsland, maar (nog) niet voor de LKW-Maut in Duitsland.

Geschiedenis

EasyGo+ is op 6 november 2013 gelanceerd.[2] Oorspronkelijk werd deze alleen in Denemarken verstrekt, maar is sinds 24 oktober 2014 ook via de Oostenrijkse wegbeheerder ASFiNAG verkrijgbaar.[3] Sinds 1 januari 2015 is in Noorwegen een transponder verplicht voor voertuigen vanaf 3,5 ton. Hiervoor kan het Noorse systeem AutoPASS gebruikt worden, maar ook de EasyGo+.

Referenties