Ebbetts Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
California 4.svg
Ebbetts Pass.jpg
SR-4
Hoogte (ft) 8,736 ft
Hoogte (m) 2.663 m
Gebergte Sierra Nevada
Verkeersintensiteit 490 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Ebbetts Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat California. De State Route 4 in California loopt over 2.663 meter hoge bergpas.

Kenmerken

Ebbetts Pass is een oost-west georiënteerde bergpas en gelegen in Alpine County. De pashoogte ligt op 2.663 meter, onder de 2.798 meter hoge Ebbets Peak. De bergen in de omgeving zijn maximaal zo'n 3.300 meter hoog. Ebbetts Pass is een lange pasroute, van Bear Valley naar Alpine Village. Beide plaatsen liggen 60 kilometer uit elkaar. De bergpas doorkruist de Sierra Nevada, maar is wat secundair in karakter. De weg is smal maar niet erg bochtig. Alleen aan de oostzijde zijn een paar haarspeldbochten. De State Route 4 in California is westelijk van Stockton een belangrijke weg, maar niet door de Sierra Nevada.

De Ebbetts Pass is smal en wordt daarom afgeraden voor vrachtwagens. De bergpas wordt in de winter ook niet open gehouden.

Geschiedenis

De bergpas werd vermoedelijk begin 19e eeuw voor het eerst door blanken gebruikt. In 1851 ging een karavaan van John Ebbetts over de pas, die hoopte dat de pas geschikt was voor een spoorlijn. De bergpas werd in 1893 officieel naar John Ebbetts vernoemd. In 1862 werd de weg over de bergpas een tolweg. Pas sinds de jaren '50 wordt de bergpas in combinatie met de Monitor Pass gebruikt.

Verkeersintensiteiten

Ebbetts Pass wordt slechts licht bereden, met gemiddeld 490 voertuigen per dag.

Referenties