Ecoducten Bunderbosch/Kalverbosch

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ecoduct Bunderbosch)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoducten

Bunderbosch/Kalverbosch

NLA002.svg
Ecoduct Kalverbosch.jpg
Natuurgebied(en) Bunderbos
Lengte 37 m (Kalverbosch) 25 m (Bunderbosch)
Openstelling 14-09-2013
Intensiteit 77.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De ecoducten Bunderbosch en Kalverbosch zijn ecoducten in de rijksweg en snelweg A2 bij Meerssen in de provincie Limburg. De kunstwerken vormen samen één verbinding die de natuurgebieden van het Maasdal en het Geuldal met elkaar verbinden. Het Bunderbos ligt aan weerszijden van de ecoducten.

Kenmerken

In feite vormen Kalverbosch en Bunderbosch samen één natuurverbinding. Omdat de rijbanen van de A2 ter plaatse ver uit elkaar liggen bestaat hier de unieke situatie dat een natuurverbinding bestaat uit twee aparte ecoducten met elk een eigen naam die toch één geheel vormen. Ecoduct Kalverbosch, met een lengte van circa 37 meter en een breedte van 27 meter, overspant de rijbaan in noordelijke richting. Het ecoduct Bunderbosch met een lengte van circa 25 meter een en breedte van 25 meter overspant de rijbaan in zuidelijke richting. Beide ecoducten bestaan uit een groen deel waarover de dieren zich kunnen verplaatsen en aan de buitenzijde een wandelpad met afscheiding zodat het dierenleven niet verstoord wordt. Verder zijn er schermen aangebracht om verstoring door straat- en autoverlichting te voorkomen.

Geschiedenis

De A2 vormde lange tijd een barrière in het landschap van Limburg.

De ecoducten zijn onderdeel van natuurcompensatie die ervoor moet zorgen dat de dieren die in het Maas- en Geuldal leven vrij kunnen bewegen van en naar de verschillende gebieden. In groter perspectief zijn deze ecoducten onderdeel van een ecologische verbinding tussen de Belgische Hoge Kempen aan de ene kant en de Belgische Ardennen en Duitse Eifel aan de andere kant.

In november 2010 zijn de werkzaamheden voor de bouw van de ecoducten van start gegaan in het kader van het plan de Groene Loper voor A2 Maastricht. In het weekend van 6 tot en met 9 mei 2011 werden de liggers met een gewicht van elk 30 ton voor Bunderbosch over de A2 gelegd, de liggers van elk 60 ton voor Kalverbosch volgde in het weekend 13 tot en met 16 mei. In november 2011 werden de ecoducten al opgeleverd door Structon en Ballast Nedam maar op 14 september 2013 zijn de ecoducten officieel opengesteld.

Externe Links

Referenties


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot