Ecoduct De Borkeld

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct De Borkeld
NLA001.svg
Ecoduct De Borkeld.jpg
Natuurgebied(en) De Borkeld
Lengte ~17 m
Openstelling 2003
Intensiteit 70.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Ecoduct De Borkeld is een ecoduct in Nederland, gelegen in de A1 ter hoogte van Rijssen. Het ecoduct verbindt het natuurgebied De Borkeld, waar de A1 verdiept doorheen loopt. Tot 1990 lag de verzorgingsplaats Elsenerveld ten westen van het huidige ecoduct aan de rijbaan richting Amsterdam. Aan de andere rijbaan lag verzorgingsplaats Friezenberg. De sporen van de toe- en afritten zijn nog herkenbaar in de vorm van brede grasstroken en gaten in de bomenrijen.

Naamgeving

Borkeld is de naam van een nabij gelegen buurtschap waar het 600 hectare grote natuurgebied De Borkeld naar is vernoemd. Het natuurgebied bestaat naast heidevelden en leemkuilen uit een groot bosgebied dat is aangeplant in de periode 1930-1950. Er is ook een stukje hoogveen aanwezig.

Geschiedenis

De A1 is in 1974 opengesteld langs Rijssen. Destijds was er al veel aandacht voor de natuur, de snelweg is zoals op meerdere plekken verdiept aangelegd, om de impact op de natuur te verminderen. Sprake van een verbinding tussen de twee natuurgebieden was er niet, de A1 vormde hierbij een barriere voor het wild. Vanwege de verdiepte ligging van de A1 was een ecopassage onder de snelweg niet logisch, daarom is in 2003 het Ecoduct De Borkeld over de snelweg gerealiseerd. Het is een relatief smal ecoduct. Op de plek waar nu het ecoduct ligt, liep vroeger een smalspoor van Rijssen naar een steenfabriek in het buitengebied. In 2019-2020 is de A1 ter hoogte van het ecoduct naar 2x3 rijstroken verbreed.

Ecoduct De Borkeld 2019.jpg

Referenties


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe BorkeldDwingelderveldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMollebosOud ReemstRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot