Ecoduct Groote Heide

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Groote Heide
NLA002.svg
Ecoduct Groote Heide.jpg
Natuurgebied(en) Groote Heide / Valkenhorst
Lengte ~50 m
Openstelling 08-01-2014
Intensiteit 87.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Ecoduct Groote Heide is een ecoduct in de rijksweg A2 vlakbij Leende en verbindt de natuurgebieden Groote Heide en Valkenhorst met elkaar.

Naamgeving

De Groote Heide was van oorsprong een enorm heidegebied grofweg tussen Heeze, Geldrop, Eindhoven en Valkenswaard. Tot de Tweede Wereldoorlog vonden er ontginningen plaats en werd in een groot deel van het gebied (naaldbomen)bossen aangepland. De Groote Heide maakt tegenwoordig deel uit van het grotere Natura2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux.

Kenmerken

Het ecoduct is circa 50 meter breed en gebouwd met een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken. De A2 heeft 3 rijstroken in zuidelijke richting en in de richting Eindhoven liggen 2 rijstroken. Het ecoduct overspant de snelweg in één keer, dus zonder middenpijler.

Geschiedenis

Het ecoduct Groote Heide is onderdeel van het Meerjarenprogramma Ontsnippering, waarbij voor 2018 onder andere een aantal ecoducten worden gebouwd om verschillende natuurgebieden met elkaar te verbinden zodat dieren zich ongestoord van het ene gebied naar het andere kunnen verplaatsen. Een ander ecoduct in de A2 dat deel uitmaakt van dit programma is de iets zuidelijker gelegen Natuurbrug Weerterbergen. De overspanning van het ecoduct Hoogerheide is tijdens een 24-uurs afsluiting van de A2 tussen knooppunt Leenderheide en Weert in het weekend van 6 en 7 juli 2013 op zijn plek gelegd. Met de voltooiing van het ecoduct eind 2013 zijn de natuurgebieden Valkenhorst en Groote Heide met elkaar verbonden. Op 8 januari 2014 volgde de formele openstelling[1].

Referenties

Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot