Ecoduct Harm van de Veen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dr. Harm E.

van de Veen Ecoduct

NLA001.svg
Blank.png
Natuurgebied(en) Veluwe
Lengte ~50 m
Openstelling 1998
Intensiteit 73.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Dr. Harm E. van de Veen ecoduct is een ecoduct in Nederland, gelegen in de A1 ongeveer 2 kilometer ten oosten van de aansluiting Kootwijk. Het in 1998 opengestelde ecoduct is gebouwd als verbinding tussen delen van Veluwe die doorsneden wordt door de A1. Ongeveer vier kilometer oostwaarts ligt het in 2011 geopende Ecoduct Hoog Buurlo.

Naamgeving

Eén van de voorvechters voor dit soort verbindingen was Dr. Harm van de Veen, een ecoloog die zich inzette voor natuurgebieden, met name de Veluwe. Hij was één van de initiatoren van de natuurontwikkelingsvisie in ons land. Zijn visie was dat dieren zich moeten kunnen voortbewegen zonder obstakels zoals infrastructuur. Dr. Harm E. van de Veen overleed in 1991.

Geschiedenis

Dr. Harm E. van de Veen ecoduct was, vanaf Amsterdam gezien, het eerste van vier ecoducten in de A1 tot aan de Duitse grens maar niet het eerst aangelegde ecoduct in deze snelweg. Deze eer gaat naar het zes jaar eerder opengestelde Ecoduct Boerskotten nabij Oldenzaal. Het eerste ecoduct van Nederland bevindt zich in de A50, de in 1988 gereedgekomen Wildwissel Woeste Hoeve. Op 6 februari 2015 werd bij Laren (NH) het vijfde ecoduct in de A1 opengesteld, het Ecoduct Laarderhoogt. Dit ecoduct is nu het eerste op rij in oostelijke richting.

Externe Links


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot