Ecoduct Sterrenberg

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ecoduct Huis ter Heide)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Sterrenberg
NLA028.svg
Blank.png
Natuurgebied(en) Utrechtse Heuvelrug
Lengte ~36 m
Openstelling 2012
Intensiteit 95.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het ecoduct Sterrenberg, voorheen ecoduct Huis ter Heide, is een ecoduct in Nederland, gelegen in de provincie Utrecht. Het ecoduct overspant de A28 ten oosten van de aansluiting Den Dolder.

Naamgeving

Het ecoduct is vernoemd naar het buurtschap Sterrenberg dat tot de gemeente Zeist behoort. De eerdere naam is afkomstig van dorp Huis ter Heide dat eveneens onder de gemeente Zeist valt.

Kenmerken

Het ecoduct Sterrenberg overspant de A28 tussen de aansluiting Den Dolder en de aansluiting Soesterberg. De A28 telt ter plekke 2x3 rijstroken. Het ecoduct bestaat uit twee overspanningen over de rijbanen van de A28 met een steunpilaar in de middenberm. Het ecoduct is van beton en architectonisch gezien niet bijzonder vormgegeven en heeft een overspanningslengte van circa 65 meter. De effectieve breedte op het ecoduct bedraagt ongeveer 36 meter. Het ecoduct verbindt twee delen van de Utrechtse Heuvelrug met elkaar.

Geschiedenis

De A28 is ter plekke vrij laat aangelegd en opende in 1986 voor het verkeer. Dit was het laatste deel van de A28 dat werd opengesteld. In die tijd is geen ecoduct aangelegd. Het ecoduct is in de periode 2009-2012 aangelegd als onderdeel van een landelijk programma van 9 nieuwe ecoducten. Bij aanleg van het ecoduct was het reeds gedimensioneerd op een bredere A28. In 2012 is de A28 ter plekke naar 2x3 rijstroken verbreed. Het Ecoduct heette in de beginfase Huis ter Heide. Dit is later veranderd in Sterrenberg.

Externe Links

Referenties


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot