Ecoduct Hulshorst

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Hulshorst
NLA028.svg
Ecoduct Hulshorst.jpg
Natuurgebied(en) Veluwe
Lengte ~50 m
Openstelling 2011
Intensiteit 63.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Ecoduct Hulshorst is een ecoduct in Nederland, gelegen in de A28 ten oosten van Harderwijk. Het ecoduct verbindt natuurgebieden als het Hulshorster Zand met het Belvedèrebos, beiden onderdeel van de Veluwe.

Naamgeving

De naam van het ecoduct is afkomstig van het noordoostelijk van de A28 gelegen dorp Hulshorst. Het ecoduct ligt in de gemeente Nunspeet.

Kenmerken

Het ecoduct ligt ter hoogte van kilometer 58,1 en overspant de A28 en de spoorlijn Amersfoort - Zwolle met drie viaducten. De A28 wordt met twee aparte ecoducten overspannen, in de middenberm ligt een aarden talud. De lengte van de overspanning over beide rijbanen bedraagt in totaal circa 57 meter. de effectieve breedte van het ecoduct is 50 meter.

Geschiedenis

De A28 is in 1962 opengesteld. Bij het wegontwerp is veel rekening gehouden met de natuur, de A28 is met parkway-ontwerp in gedachten aangelegd en beschikt over een brede, begroeide middenberm. Desondanks is het wel een barrière voor wild, zeker in combinatie met de naastgelegen spoorlijn. Het ecoduct is aangelegd in een landelijk programma van 9 ecoducten over rijkswegen in Nederland. Begin 2010 is begonnen met de kap van het bos om ruimte te maken voor het talud. Het ecoduct is voornamelijk in de tweede helft van 2010 gebouwd, en in 2011 verder afgebouwd. De bouwwerkzaamheden hebben voor weinig overlast voor het verkeer gezorgd. In het voorjaar van 2013 werd het ecoduct opengesteld voor het wild.

Externe Links


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe BorkeldDwingelderveldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMollebosOud ReemstRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot