Ecoduct Kempengrens

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Kempengrens
E34 BE.svg
Blank.png
Natuurgebied(en) Reuzels Bos
Lengte 60 m
Openstelling 19-11-2014
Intensiteit 35.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het ecoduct Kempengrens of natuurbrug Kempengrens is een ecoduct in België, gelegen bij de grensovergang Postel waar de E34 overgaat in de Nederlandse A67.

Naamgeving

De Kempen is een gebied in zowel het zuidoosten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant als het noorden van België globaal tussen Antwerpen, Eindhoven, Maastricht, Hasselt en Aarschot. Het wordt ook wel aangeduid als Kempenland. Kempen is een verbastering van het Latijnse woord "campina" of "campinia" wat "open ruimte" betekent.

Kenmerken

Het ecoduct is 60 meter breed en overspant de E34. Het ecoduct ligt formeel in België, op enkele meters van de grens. Het ecoduct heeft een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken. Het ecoduct is een schakel voor meerdere natuurgebieden in de Kempen en heeft vijf ecotypes; natte tot vochtige vegetatie met poelen en afgeschermd met stobben voor amfibieën en insecten van vochtige biotopen, bloemrijke ruigte voor insecten; grazige vegetatie voor de das en grote grazers; heischrale vegetatie met open zand en kleine struikjes aan de randen voor insecten en reptielen en beschutte struweelvegetatie voor zoogdieren.

Geschiedenis

In 2009 is door de Nederlandse en Vlaamse overheid besloten om een ecoduct aan te leggen. De aanleg begon in 2013. Het ecoduct is op 19 november 2014 officieel in gebruik genomen. De aanleg kostte € 7,7 miljoen, die 50/50 door Nederland en Vlaanderen betaald is.[1][2]

Referenties

Ecoducten in België

De MuntKempengrensKikbeek