Ecoduct Laarderhoogt

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Laarderhoogt
NLA001.svg
A1 ecoduct Laarderhoogt.jpg
Natuurgebied(en) Westerheide / Blaricummerheide
Lengte 70 m en 30 m
Openstelling 06-02-2015
Intensiteit 134.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Ecoduct Laarderhoogt is een ecoduct in de rijksweg A1 een kleine kilometer ten oosten van de aansluiting Blaricum nabij het Tergooi ziekenhuis Gooi Noord. Dit ecoduct verbindt samen met een natuurbrug over de N525 de natuurgebieden van het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug met elkaar. Bij openstelling was dit het vijfde ecoduct in de rijksweg A1.

Kenmerken

Het deel over de Naarderstraat.

Ecoduct Laarderhoogt bestaat uit twee afzonderlijke overbruggingen, de eerste overspant de A1 en heeft een lengte van 70 meter en een breedte van 40 meter. De tweede overspant de Naarderstraat en is 30 meter lang en 30 meter breed. Beide constructies verbinden de Bussumerheide, Westerheide, Noorderheide, Tafelberg en de Blaricummerheide met elkaar. Naast de veilige oversteek voor dieren is er ook een fietspad over de ecoducten aangelegd. Opmerkelijk is dat bij dit ecoduct de signaalgevers voor de rijstrooksignalering aan het ecoduct kwamen te hangen.

Aanleg ecoduct

De voorbereidende werkzaamheden zijn maandag 2 september 2013 gestart. Gestart is met het bouwrijp maken van de bouwlocatie door het kappen van bomen en het verwijderen van overig groen. De bouw van het ecoduct zelf begon in het voorjaar van 2014. In het weekend van 11 en 12 juli 2014 zijn de liggers over de A1 geplaatst waarbij de A1 ter plaatse volledig werd afgesloten. In de nacht van maandag 21 juli 2014 zijn de liggers over de Naarderstraat geplaatst. Op 6 februari 2015 is het ecoduct opengesteld.[1] De kosten voor het project bedroegen 11,5 miljoen euro. Bij het gereedkomen was het beheer van de constructies voor rekening van Rijkswaterstaat gekomen. De groenvoorziening valt onder het beheer van het Goois Natuur Reservaat (GNR).

Externe Links

Referenties

Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe BorkeldDwingelderveldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMollebosOud ReemstRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot