Ecoduct Leusderheide

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Leusderheide
NLA028.svg
Ecoduct Leusderheide.jpg
Natuurgebied(en) Utrechtse Heuvelrug
Lengte 53 m
Openstelling 2005
Intensiteit 91.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het ecoduct Leusderheide is een ecoduct in Nederland, gelegen in de provincie Utrecht. Het ecoduct overspant de A28 ten westen van Amersfoort.

Naamgeving

De naam van het ecoduct is afkomstig van het militair oefenterrein Leusderheide. Sinds het sluiten van de Luchtmachtbasis Soesterberg is het deels een natuurgebied.

Kenmerken

Het ecoduct Leusderheide overspant de A28 tussen de aansluiting Soesterberg en de aansluiting Maarn. De A28 telt ter plekke 2x3 rijstroken. Het ecoduct bestaat uit twee overspanningen over de rijbanen van de A28 met een steunpilaar in de middenberm. Het ecoduct is van beton en architectonisch gezien niet bijzonder vormgegeven.

Het ecoduct verbindt de Leusderheide ten zuiden van de A28 met de Oude Kamp ten noorden van de A28.

Geschiedenis

De A28 is ter plekke vrij laat aangelegd en opende in 1986 voor het verkeer. Dit was het laatste deel van de A28 dat werd opengesteld. In die tijd is geen ecoduct aangelegd, destijds was de omgeving militair terrein, ten noorden van de A28 lag de vliegbasis Soesterberg, ten zuiden daarvan was een oefenterrein. In anticipatie op het sluiten van de militaire basis is in 2005 het ecoduct gerealiseerd. In 2008 sloot de basis Soesterberg, waarna het terrein een natuurgebied is geworden. Bij aanleg van het ecoduct was het reeds gedimensioneerd op een bredere A28. In 2012 is de A28 ter plekke naar 2x3 rijstroken verbreed.

Referenties


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe BorkeldDwingelderveldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMollebosOud ReemstRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot