Ecoduct Mollebos

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Mollebos
NLA012.svg
Ecoduct Mollebos.jpg
Natuurgebied(en) Utrechtse Heuvelrug
Lengte 53 m
Openstelling 2012
Intensiteit 85.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het ecoduct Mollebos is een ecoduct over de A12 tussen de aansluitingen Driebergen en Maarn, nabij het dorp Austerlitz.

Naamgeving

Het ecoduct is vernoemd naar het nabijgelegen 42 hectare grote gelijknamige bos met zandverstuivingen. Het bos is op zijn beurt vernoemd naar Hendrik de Mol van Otterloo, die van 1913 tot 1927 eigenaar was van het Landgoed "De Horst" in Driebergen-Rijsenburg.[1] [2]

Kenmerken

Het ecoduct is 53 meter breed en 79 meter lang en overspant de spoorlijn Utrecht-Arnhem en de 2×3 rijstroken brede A12. De velden onder het ecoduct hebben een ruimtereservering voor een eventuele verbreding van de snelweg.

Geschiedenis

De eerste permanente doorsnijding van de Utrechtse Heuvelrug was de aanleg van de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem, die op 15 maart 1845 in gebruik werd genomen. Destijds was het doorsnijden van natuurgebieden nog geen zaak die aandacht vereiste. Ruim 100 jaar later is de A12 grotendeels parallel aan deze spoorlijn aangelegd in de jaren '50 van de 20e eeuw. In de jaren '70 van de 20e eeuw is daarna op de locatie van het ecoduct, de verzorgingsplaats Mollebos aangelegd. Deze sloot vermoedelijk in 2005. Bij de verbreding van de A12 naar 2x3 rijstroken tussen 2011 en 2012 is vervolgens het ecoduct Mollebos aangelegd. Tevens zijn destijds ook het ecoduct Rumelaar en tal van ecopassages onder de autosnelweg gerealiseerd.

Het ecoduct is bedoeld voor alle typen wild, zoals reeën, dassen, vleermuizen en reptielen. Ook is na realisatie de edelhert in dit gebied uitgezet.

Referenties

Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot