Ecoduct Twilhaar

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ecoduct Nijverdal)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Twilhaar
NLN035.svg
Ecoduct Nijverdal.jpg
Natuurgebied(en) Sallandse Heuvelrug
Lengte ~30 m
Openstelling 2011
Intensiteit 13.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Ecoduct Twilhaar, voorheen ook wel de Ecopassage / ecoduct Nijverdal, is een ecoduct in Nederland, gelegen in de N35 ten westen van Nijverdal. Het ecoduct verbindt twee delen van de Sallandse Heuvelrug, specifiek de Haarlerberg en Hellendoornse Berg. Het ecoduct ligt in de N35 ter hoogte van kilometer 31,0 en is in 2011 opgeleverd.

Naamgeving

De benaming van het ecoduct is afkomstig van het Rijkswerkkamp Twilhaar dat vlak voor en in de Tweede Wereldoorlog dienst deed in het kader van de werkverschaffing. De Duitsers gebruikten het kamp tijdens de oorlog om er Joden te werk te stellen. Ook zijn er gezinnen gehuisvest die noodgedwongen uit hun huizen in de kuststreek waren gezet voor de bouw van de Atlantikwall. Het kamp Twilhaar was gelegen aan de Paltheweg.

Kenmerken

Ecoduct Twilhaar.jpg

Ecoduct Twilhaar is een vrij groot ecoduct in verhouding tot de N35 en het naastgelegen fietspad en valt enigszins uit de toon in het weg- en natuurbeeld. De lengte van de overspanning over de N35 bedraagt circa 36 meter en de effectieve breedte op het ecoduct is circa 30 meter. De spoorlijn Zwolle - Almelo heeft geen ecoduct maar een ecotunnel gekregen met een doorgangsbreedte van circa 13 meter.

Geschiedenis

De Sallandse Heuvelrug is een heuvelrijk gebied gelegen in de noord-zuidrichting en reikt ongeveer van Ommen tot Holten. Er lopen maar weinig oost-westverbindingen in dit gebied en de N35 is daarvan de belangrijkste en drukste. De N35 ligt al tientallen jaren op de huidige locatie en is in de loop van de geschiedenis weinig veranderd. Het verkeer is wel toegenomen, alhoewel dit wel het rustigste punt van de gehele N35 tussen Zwolle en Wierden is. Het ecoduct is aangelegd in een landelijk programma van 9 nieuwe ecoducten over rijkswegen. In oktober 2009 begonnen de werkzaamheden met het kappen van een groot stuk bos, en in 2010 is het ecoduct fysiek aangelegd. Hierbij is een ecopassage onder de naastgelegen spoorlijn gelegd en een viaduct over de N35 gebouwd. Begin 2011 is het ecoduct opgeleverd. Op 29 mei 2012 is de naam van het ecoduct gewijzigd van het ecoduct Nijverdal naar het ecoduct Twilhaar.[1]

Externe Links

Referenties

Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot