Ecoduct Rumelaar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Rumelaar
NLA012.svg
Ecoduct Rumelaar.jpg
Natuurgebied(en) Utrechtse Heuvelrug
Lengte ? m
Openstelling 2012
Intensiteit 79.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het ecoduct Rumelaar is een ecoduct in Nederland, gelegen in de provincie Utrecht ten oosten van Maarsbergen. Het ecoduct overspant de A12. Het ecoduct verbindt het natuurgebied Rumelaar ten noorden van de A12 en de spoorlijn met het Leersumsche Veld ten zuiden daarvan.

Naamgeving

Het natuurgebied en het ecoduct Rumelaar danken hun naam aan het voormalige kasteel, hofstede en landgoed Rumelaar gelegen tussen Woudenberg en Maarsbergen. Een van de herkomsten van de naam is dat het een verbastering is van "ruime laar", waarbij het woord "laar" afkomstig is van "lare" dat moerassig bosachtig gebied betekent. Een andere herkomst kan worden gezocht in de naam van Willem van Rumelaer Zweders sone van Culenborch, die van 1377 tot circa 1422 eigenaar was van het landgoed.[1]

Kenmerken

Het ecoduct Rumelaar overspant de A12 tussen de aansluiting Maarsbergen en de aansluiting Veenendaal. Tevens overspant het ecoduct de parallelle spoorlijn van Utrecht naar Arnhem, de Haarweg en de Rumelaarsweg, twee lokale erftoegangswegen parallel aan de A12. Het ecoduct bestaat uit twee overspanningen, van de A12 en Haarweg, en van de spoorlijn en Rumelaarsweg. De A12 telt ter plekke 2x3 rijstroken waarbij de linker rijstrook een plusstrook is. Tevens zijn er vluchtstroken.

Geschiedenis

De eerste doorsnijding van het natuurgebied ontstond in 1845, toen de spoorlijn van Utrecht naar Arnhem in gebruik werd genomen. In de jaren '30 en '40 werden de voorbereidende werkzaamheden van de A12 uitgevoerd, maar de snelweg werd niet afgebouwd vanwege de Tweede Wereldoorlog. In 1956 opende de A12 tussen Maarsbergen en Arnhem voor het verkeer.

Het ecoduct is tegelijkertijd met de verbreding van de A12 naar 2x3 rijstroken aangelegd, evenals het ecoduct Mollebos en het Ecoduct Jac. P. Thijsse. Het ecoduct werd in 2011-2012 aangelegd.

Referenties

Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe BorkeldDwingelderveldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMollebosOud ReemstRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot