Ecoduct Wambach

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ecoduct Ulingsheide)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Wambach
NLA074.svg
Ecoduct Wambach.jpg
Natuurgebied(en) Ulingsheide/Wambach
Lengte 58 m
Openstelling 2012
Intensiteit 23.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Ecoduct Wambach is een ecoduct in Nederland, gelegen in de A74 bij Venlo. Het ecoduct overspant de A74 direct aan de grens met Duitsland.

Naamgeving

Het ecoduct is vernoemd naar het voormalige kasteel Wambach dat een halve kilometer ten zuiden van het huidige ecoduct stond. Op die plek is in de jaren 1960 de Wambachgroeve ontstaan na uitbreiding van de klei- en zandgroeve voor de kleiwarenfabriek Russel-Tiglia. Hierna is het een tijd als vuilstortplaats gebruikt. In het gebied ligt een hertenkamp en een visvijver.

Kenmerken

Het ecoduct is een enkele overspanning over beide rijbanen, met een breedte van 58 meter. De lengte over de snelweg is 36 meter. Het ecoduct heeft geen ruimtereservering voor extra wegcapaciteit.

Geschiedenis

Het ecoduct Wambach, dat eerst bekend stond als het ecoduct Ulingsheide, de naam van het naastgelegen viaduct, is tegelijkertijd met de A74 aangelegd tussen het najaar van 2010 en eind 2011. De snelweg zelf is vanwege de later afgeronde werkzaamheden in Duitsland op 4 april 2012 opengesteld. Het kunstwerk heeft het nummer KW7. Bij openstelling was het Ecoduct Ulingsheide het breedste ecoduct van Nederland met 58 meter.

Referenties


Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot