Ecoduct Zwaluwenberg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Zwaluwenberg
NLA027.svg
Ecoduct Zwaluwenberg.jpg
Natuurgebied(en) Zwaluwenberg, De Zuid
Lengte ~50 m
Openstelling 2013
Intensiteit 91.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Ecoduct Zwaluwenberg is een ecoduct over de A27 ten zuiden van Hilversum. Het ecoduct is onderdeel van de Natuurverbinding Zwaluwenberg, een serie van drie ecoducten over de A27, de spoorlijn Hilversum - Utrecht en de N417. Het ecoduct over de N417 is de Natuurbrug Hoorneboeg.

Naamgeving

Het ecoduct is vernoemd naar Landgoed Zwaluwenberg dat is gelegen aan de Utrechtseweg in Hilversum. In de 19de eeuw werd dit gebied aangeduid als de "Zwaluwen Bergen". Het landgoed is in januari 2007 gebruikt als overleglocatie voor de kabinetsformatie. Het ecoduct wordt soms ook de 'natuurbrug Zwaluwenberg' genoemd, maar de bebording ter plaatse vermeldt ecoduct Zwaluwenberg.

Kenmerken

Het ecoduct Zwaluwenberg bestaat uit drie ecoducten en verbindt de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi ten zuiden van Hilversum met elkaar. Het ecoduct Zwaluwenberg is hier een onderdeel van. Het ecoduct heeft de grootste overspanning met een pijler in de middenberm van de A27. De totale overspanning bedraagt circa 65 meter.

Over de ecoducten van de spoorlijn en de A27 is een ruiterpad aangelegd binnen de functionele breedte, maar geen fiets- en wandelpad. Ten zuiden van de ecoducten is reeds een voorziening waar de Weg van 's-Graveland naar de Vuursche overheen loopt die is bestemd voor fietsers en voetgangers. De functionele breedte van de drie ecoducten bedraagt 50 meter.[1]

Geschiedenis

Wegen, spoorwegen en vaarwegen vormen een grote barrière voor dieren. Om dieren veilig te kunnen laten oversteken wordt natuur vaak verbonden met behulp van faunapassages, bijvoorbeeld in de vorm van ecoducten of dierentunneltjes. Hierdoor zijn de overlevingskansen van dieren groter, zoals de ree, das, boommarter, zandhagedis, loopkever en het heideblauwtje. Dit geldt ook voor de Utrechtse Heuvelrug waar het gebied in de loop der tijd versnipperd is geraakt door de aanleg van diverse infrastructuur. Als deel van het plan om de Heuvelrug en het Gooi tussen de Grebbeberg en het Gooimeer weer te herstellen tot één gebied werd onder andere besloten om de ecocorridor of natuurverbinding Zwaluwenberg te realiseren. De natuurverbinding is aangelegd in een landelijk programma van 9 nieuwe ecoducten.

De provincie Noord-Holland heeft het ecoduct over de Utrechtseweg (N417) aangelegd. Rijkswaterstaat en Prorail legden het ecoduct over de A27 en de parallelle spoorlijn aan. Het Goois Natuurreservaat is eigenaar van een deel van de gronden en beheert het natuurgebied. De gemeente Hilversum droeg financieel bij en was verantwoordelijk voor de bestemmingsplannen.

Externe links

Referenties

Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot