Ecuador

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Ecuador.png
Ecuador
Ecuador.png
Hoofdstad Quito
Oppervlakte 283.561 km²
Inwonertal 15.224.000
Lengte wegennet 43.197 km
Lengte snelwegennet ? km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode EC

Ecuador is een land in Zuid-Amerika. Het land ligt, zoals de naam al aangeeft, op de evenaar en telt 15 miljoen inwoners. Het land is ruwweg 7 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Quito, de grootste stad is Guayaquil.

Inleiding

Ecuador ligt aan de westkust van Zuid-Amerika, en grenst in het noorden aan Colombia en in het oosten en zuiden aan Peru. De hoofdstad Quito is gelegen in het noorden van het land, een andere grote stad is Guayaquil in het zuiden. Cuenca ligt eveneens in het zuiden en is de derde stad van Ecuador. De Galapagoseilanden behoren ook tot Ecuador en liggen 1000 kilometer ten westen van het land in de Pacifische Oceaan. Het land is grofweg verdeeld in drie zones; de vlakke tropische kuststrook, het Andesgebergte in het midden van het land dat noord-zuid loopt en het Amazone regenwoud in het oosten van het land. De Chimborazo is het hoogste punt van Ecuador op 6.268 meter hoogte, en wordt beschouwd als het punt dat het verste van het centrum van de aarde ligt. Ecuador heeft veel grote rivieren. De meeste rivieren zijn erg kort en stromen of westwaarts naar de Pacifische oceaan of oostwaarts naar de Amazone.

De economie van Ecuador is gebaseerd op olie, bananen en garnalenexport, evenals het winnen van delfstoffen zoals goud. De olie-export is goed voor 40% van de export. Ecuador is de grootste exporteur van bananen ter wereld. Daarnaast is het toerisme van belang, met name op de Galapagoseilanden.

Wegennet

Transport in Ecuador wordt bemoeilijkt door de ondoordringbare jungles in het oosten en westen, en het Andesgebergte in het midden van het land. Het wegennet is om deze reden niet erg uitgebreid, van de circa 43.000 kilometer weg is slechts 6.500 kilometer verhard. Rondom de hoofdstad Quito liggen enkele korte snelwegen, maar sprake van een landelijk netwerk is er niet. Ten oosten van het Andesgebergte liggen feitelijk helemaal geen verharde wegen. De meeste routes lopen noord-zuid door het Andesgebergte. Er is één belangrijke grensovergang met Colombia, en drie met Peru. De Panamerican Highway loopt door Ecuador.

In Quito liggen een aantal snelwegen, waar ook tol wordt geheven. Vanwege de enorme hoogteverschillen over korte afstand kennen veel snelwegen scherpe bochten en zelfs haarspeldbochten. Tussen delen van de agglomeratie zit 500 meter hoogteverschil over korte afstanden. De stad is langgerekt in noord-zuidrichting, en kent voor het grootste deel een snelwegbypass van 2x3 rijstroken. Daarnaast zijn er een aantal 2x2 wegen die snelwegachtig zijn uitgebouwd. Het oudere deel van Quito heeft een wegennet dat wat weg heeft van een grid, maar zeker geen perfect grid is, zoals men in veel andere Latijns-Amerikaanse landen ziet.

Sinds 2001 wordt het wegennet van Ecuador grootschalig gemoderniseerd. Een groot deel van de hoofdwegen is sindsdien in goede conditie. Veel smalle wegen zijn verbreed naar 2 volwaardige rijstroken en sommige verbindingen zijn verbreed naar 2x2 rijstroken, met name rondom de grootste steden. Echt doorgaande snelwegen zijn er niet, maar Quito en Guayaquil hebben goed uitgebouwde wegen, waarbij de breedste weg van Ecuador een brug in Guayaquil is met 2x5 rijstroken. Veel wegen zijn onder concessie gebracht om de verbeteringen te financieren. Bijna alle E-wegen zijn in goede conditie.

Hoofdwegen in Ecuador

E5E10E15E20E25E30E35E40E45E50

Autopistas in Quito

Autopista General RumiñahuiAutopista Quito - TababelaAvenida Libertador Simón BolívarAvenida Morán ValverdeColectora Quito - CayambeRuta CollasRuta Viva


Wegnummering

Red Vial Estatal

Een primaire hoofdweg.
Een secundaire hoofdweg.

Het hoofdwegennet van Ecuador is opgedeeld in primaire en secundaire wegen, waarbij de primaire wegen één of twee cijfers hebben. De nummering is vergelijkbaar met het Amerikaanse Interstate Highway systeem, met x5 nummers die noord-zuid lopen en x0 nummers die oost-west lopen. Overige 2-cijferige nummers zijn secundaire wegen, die ook 3 cijfers kunnen hebben.

Alle wegnummers hebben de prefix E, met een Amerikaans aandoend wegnummerschild. Enkele nummers hebben ook een suffix, bijvoorbeeld E25A. Van de primaire wegen zijn de even nummers een "transversal", een oost-westroute. De oneven nummers zijn een "troncal", een noord-zuidroute.

Primaire nummers hebben een blauw achtergrondschild met een rood kader. Secundaire nummers hebben een groen achtergrondschild met eveneens een rood kader. In het schild staat tevens de naam van het land - Ecuador - aangeduid.

Red Vial Provincial

Er is tevens een provinciaal wegennet, die voornamelijk een tertaire en lokale functie hebben.

Red Vial Cantonal

De laagste weglaag zijn de cantonale wegen, die in het beheer zijn van de gemeenten. Dit zijn doorgaans stedelijke wegen met enkel een lokale functie.

Referenties


Wegen van Zuid-Amerika

ArgentiniëBoliviaBraziliëChiliColombiaEcuadorGuyanaParaguayPeruSurinameUruguayVenezuela