Edison Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edison Bridge
US 9.svg
Blank.png
Overspant Raritan River
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1.338 meter
Hoofdoverspanning 76 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 14-12-1940
Verkeersintensiteit 83.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Edison Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat New Jersey. De brug overspant de Raritan River bij Perth Amboy. De brug staat direct naast de Driscoll Bridge.

Kenmerken

De Edison Bridge is een liggerbrug met twee parallelle overspanningen. De brug is 1.338 meter lang, met 29 overspanningen, waarvan de langste 76 meter is. De brug heeft twee dekken van ongeveer 16 meter breed, met elk 3 rijstroken en een vluchtstrook. De brug telt in totaal dus 2x3 rijstroken. De US 9 in New Jersey loopt er overheen van South Amboy naar Perth Amboy. De brug staat pal naast de bredere Driscoll Bridge van de Garden State Parkway. De Edison Bridge verwerkt daarom voornamelijk lokaal verkeer. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De Edison Bridge was de eerste brug op deze locatie over de Raritan River. De brug is in twee jaar tijd tussen 1938 en 1940 aangelegd en op 14 december 1940 opengesteld voor het verkeer. De brug had destijds de langste liggers in de Verenigde Staten. De aanleg kostte destijds $ 4,7 miljoen. De oorspronkelijke brug had twee rijstroken.

De capaciteit van de brug is sterk uitgebreid in 2003. Er is een nieuwe brug naast gebouwd met 3 rijstroken en een vluchtstrook, en tevens is de bestaande brug verbreed naar 3 rijstroken en een vluchtstrook. De verbrede brug heeft daarmee freeway kenmerken.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 83.000 voertuigen over de brug. Samen met de naastgelegen Driscoll Bridge kruisen dagelijks 323.000 voertuigen de Raritan River op dit punt.

Referenties