Eefdesebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eefdesebrug
link={{{nummer}}}
Eefdesebrug.jpg
Overspant Twentekanaal
Rijstroken 1x2
Totale lengte 68 meter
Hoofdoverspanning 68 meter
Hoogte brugdek 13 meter
Openstelling 1955
Verkeersintensiteit 14.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Eefdesebrug is een betonnen boogbrug in Nederland, gelegen in de voormalige provinciale weg N348 tussen Zutphen en Eefde. De brug overspant het Twentekanaal en is de op één na westelijkste verkeersbrug over het kanaal.

Kenmerken

De Eefdesebrug is uitgevoerd als een betonnen boogbrug met een overspanning van 68 meter. De brug heeft geen aanbruggen. Over de brug loopt de tweestrooks voormalige N348 en aan beide zijden zijn fietspaden beschikbaar. Het is de op één na westelijkste verkeersbrug over het Twentekanaal. Ernaast ligt een tweesporige boogbrug voor de spoorlijn Zwolle - Arnhem en Zutphen - Hengelo. Even westelijker ligt de Polbrug waar de N348 overheen loopt. Direct ten zuiden van de brug bevindt zich een overweg die de spoorlijn van Zutphen naar Winterswijk kruist. Het Twentekanaal staat ter plekke in open verbinding met de IJssel, de sluizen bevinden zich 1200 meter oostelijker. Het is niet de enige verkeersbrug in dit gebied, via de sluizen kan men het Twentekanaal oversteken, evenals via de iets oostelijker gelegen Almensebrug en de westelijker gelegen Polbrug. De Eefdesebrug is niet beweegbaar.

Geschiedenis

In 1932 is ter plekke de eerste brug gebouwd, gelijktijdig met de Lochemsebrug en de Exelsebrug. Het Twentekanaal werd in deze tijd gegraven. In 1945 is de brug door het terugtrekkende Duitse leger opgeblazen. In 1947 is een tijdelijke baileybrug gebouwd, die in 1955 vervangen is door de huidige Eefdesebrug.[1] Bij openstelling was het de langste betonnen brug in Nederland.

Tussen 2011 en 2012 is de N348 ter plekke verlegd via een S-tracé via de nieuwe Polbrug die sindsdien het doorgaande verkeer verwerkt. De huidige Eefdesebrug zal blijven bestaan voor lokaal verkeer. De Eefdesebrug verloor hiermee zijn status als westelijkste verkeersbrug over het Twentekanaal. In 2019 is de brug gerenoveerd.[2]

Verkeersintensiteiten

In 2009 maakten dagelijks 14.900 voertuigen van de Eefdesebrug gebruik.[3]

Referenties