Ehrentalerbergtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ehrentalerbergtunnel
A2 AT.svg
Blank.png
Kruist Annabichl
Lengte 3.345 meter
Openstelling 23-05-1996
Intensiteit 26.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Ehrentalerbergtunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de A2 bij Klagenfurt in de staat Kärnten. De tunnel is dubbelbuizig en 3.345 meter lang.

Kenmerken

De Ehrentalerbergtunnel loopt onder een klein aantal heuvels door, die allen niet hoger zijn dan 500 meter. Nabij deze lage heuvels ligt Annabichl, een wijk van Klagenfurt am Wörthersee. De tunnel is onderdeel van de A2, die hier langs de noordzijde van de stad Klagenfurt am Wörthersee loopt. De tunnel bestaat uit twee tunnelbuizen met 2x2 rijstroken. De noordelijke tunnelbuis van de tunnel heeft een lengte van 3.345 meter. De zuidelijke tunnelbuis heeft een lengte van 3.330 meter. Vanuit het westen gezien loopt de tunnel eerst naar het noorden om daarna via een lange bocht weer naar het zuiden te lopen, waar de tunnel vervolgens afbuigt naar het oosten om bij het oostportaal te eindigen. Ten westen van de tunnel ligt het Knoten Klagenfurt-Nord, waar de S37 afslaat.

Geschiedenis

De tunnel is tussen 1993 en 1996 aangelegd volgens de schildmethode. De tunnel werd op 23 mei 1996 geopend voor verkeer. De tunnel is hiermee een van de recenter aangelegde tunnels van de A2.

Trajectcontrole

Sinds 2009 is er een trajectcontrole aanwezig in de tunnel. De snelheid waar de trajectcontrole op controleert is afhankelijk van de weersomstandigheden en wordt voor en in de tunnel aangegeven op matrixborden.

Verkeersintensiteiten

Er rijden dagelijks gemiddeld 26.000 voertuigen door de Ehrentalerbergtunnel, met een aandeel van het vrachtverkeer van 17%. De tunnel heeft hiermee nog voldoende restcapaciteit.

Referenties


Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel