Eiganestunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eiganestunnelen
link={{{nummer}}}
Blank.png
Kruist Stavanger
Lengte 3.700 meter
Openstelling 2020
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Eiganestunnel is een in aanleg zijnde tunnel in Noorwegen, gelegen in de stad Stavanger in Rogaland. De tunnel is 3,7 kilometer lang en onderdeel van de E39.

Kenmerken

Eiganestunnelen is een 3.700 meter lange tweebuizige tunnel onder Stavanger. De tunnel heeft dwarsverbindingen tussen beide buizen op maximaal 250 meter afstand van elkaar. De tunnel is onderdeel van een project om 5 kilometer vierstrooks weg door Stavanger aan te leggen, grotendeels ondergronds. De tunnel sluit ondergronds aan op de Hundvågtunnelen, dit is een ondergrondse splitsing, waarbij men niet van noord naar oost en vice versa kan. Aan beide kanten van de tunnel komt een ongelijkvloerse aansluiting. De tunnel verwerkt noord-zuidverkeer door Stavanger. Zoals gebruikelijk in Noorwegen wordt de tunnel met explosieven uitgeboord.

De tunnel is vernoemd naar de wijk Eiganes van Stavanger.

Toekomst

Op 1 april 2014 werden de contracten voor de aanleg van de tunnel getekend, voor 2 miljard NOK / € 240 miljoen. Dit was het grootste individuele contract in Noorwegen tot dan toe. Op 12 oktober 2016 werd de tunneldoorslag gevestigd van de hoofdbuis en op 19 november 2016 werden de laatste tunneldoorslagen van alle zes buizen van ondergrondse aansluitingen gevestigd.[1] De tunnel wordt gelijktijdig met het project Ryfast aangelegd, wat de Ryfylketunnelen en Hundvågtunnelen omvat. De tunnel moet in maart 2020 worden geopend.[2]

Zie ook

Referenties