Eiganestunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Eiganestunnelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eiganestunnelen
link={{{nummer}}}
E39 Eiganestunnelen.jpg
Kruist Stavanger
Lengte 3.700 meter
Openstelling 22-04-2020
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Eiganestunnel (Noors: Eiganestunnelen) is een tunnel in Noorwegen, gelegen in de stad Stavanger in Rogaland. De tunnel is 3,7 kilometer lang en onderdeel van de E39.

Kenmerken

Het ondergrondse knooppunt tussen de Eiganestunnel (E39) en de Hundvågtunnel (Rv. 13)

Eiganestunnelen is een 3.700 meter lange tweebuizige tunnel onder Stavanger. De tunnel heeft dwarsverbindingen tussen beide buizen op maximaal 250 meter afstand van elkaar. De tunnel is onderdeel van een project om 5 kilometer E39 door Stavanger aan te leggen, grotendeels ondergronds. De tunnel sluit ondergronds aan op de Hundvågtunnel, dit is een ondergrondse splitsing, waarbij men niet van noord naar oost en vice versa kan. Aan beide kanten van de tunnel is een ongelijkvloerse aansluiting. De tunnel verwerkt noord-zuidverkeer door Stavanger. Zoals gebruikelijk in Noorwegen is de tunnel met explosieven uitgeboord. De tunnel is vernoemd naar de wijk Eiganes van Stavanger. De E39 heeft in de tunnel de status van motortrafikkvei.

Geschiedenis

Op 1 april 2014 werden de contracten voor de aanleg van de tunnel getekend, voor 2 miljard NOK / € 240 miljoen. Dit was het grootste individuele contract in Noorwegen tot dan toe. Op 12 oktober 2016 werd de tunneldoorslag gevestigd van de hoofdbuis en op 19 november 2016 werden de laatste tunneldoorslagen van alle zes buizen van ondergrondse aansluitingen gevestigd.[1] De tunnel is gelijktijdig met het project Ryfast aangelegd, wat ook de Ryfylketunnel en Hundvågtunnel omvatte. De tunnel is op 22 april 2020 opengesteld.[2][3][4]

Zie ook

Referenties