Eilandbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eilandbrug
NLN050.svg
Eilandbrug-2.jpg
Overspant IJssel
Rijstroken 1x2
Totale lengte 412 meter
Hoofdoverspanning 150 meter
Hoogte brugdek 16,5 meter
Openstelling 21-01-2003
Verkeersintensiteit 19.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Eilandbrug is een tuibrug en basculebrug in Nederland, gelegen in de autoweg N50 ten noorden van Kampen. De brug overspant de rivier de IJssel met een totale overspanning van 412 meter en een hoofdoverspanning van 150 meter. De brug is genoemd naar het Kampereiland.

Kenmerken

De brug in 2002, kort voor openstelling.

De Eilandbrug is uitgevoerd als een betonnen tuibrug, een enigszins zeldzaam brugtype in Nederland. De pyloon is 95 meter hoog, terwijl de hoofdoverspanning over de IJssel 150 meter lang is. De totale lengte bedraagt 412 meter. Alhoewel de doorvaarthoogte met 14 meter vrij groot is, is de brug wel beweegbaar, ten zuiden van de hoofdoverspanning bevindt zich het beweegbare gedeelte met een basculebrug. De brug moet vooral voor jachten met een staande mast open, de reguliere beroepsscheepvaart kan onder de brug door. De brug telt 1 rijstrook per richting en heeft halve vluchtstroken, maar is niet geschikt voor 2x2 rijstroken. Een middenafscheiding ontbreekt. Aan de zuidzijde van de brug ligt de stad Kampen, met name het industriële deel van de Zuiderzeehaven. Ten noorden van de brug ligt het Kampereiland, waarna de Ramspolbrug volgt. Het is de noordelijkste brug over de rivier de IJssel. De brug bevindt zich vlakbij de monding in het Ketelmeer. Bij Kampen bevinden zich nog twee bruggen, namelijk de Stadsbrug Kampen en de Molenbrug.

Geschiedenis

Een brugopening.

Na het droogvallen van de Noordoostpolder in 1940 en de openstelling van de Ramspolbrug in 1949 ging het doorgaande verkeer naar de Noordoostpolder over de oostoever van de IJssel, vanaf Zwolle via IJsselmuiden naar de Ramspolbrug. Een knelpunt was met name de passage van IJsselmuiden, waar een kruispunt ter hoogte van het station en de Stadsbrug naar Kampen een groot probleem voor de doorstroming werd. In de jaren '60 en '70 werd eindeloos debat gevoerd over de bouw van een tweede brug bij Kampen, waarbij IJsselmuiden een noordelijke brug wilde zodat doorgaand verkeer niet meer door IJsselmuiden hoefde. In 1956 werd gekozen voor een zuidelijke brug, waarvan indertijd werd verwacht dat deze ook oost-westverkeer tussen Flevoland en Oost-Nederland zou gaan verwerken. Door de jarenlange debatten over de locatie is deze Molenbrug uiteindelijk pas in 1983 opengesteld.

Op 4 oktober 1988 opende de N50 tussen het knooppunt Hattemerbroek en Kampen-Zuid.[1] Hiermee wisselde het doorgaande verkeer ten zuiden van Kampen naar de oostoever van de IJssel en ging het verkeer vervolgens nog steeds door IJsselmuiden. Vervolgens werd een doortrekking gepland langs de noordwestzijde van Kampen. In die periode zijn ook tunnels onderzocht, maar in 1994 is besloten tot een hoge brug.[2] Er werd gekozen voor een combinatie van een tuibrug en een basculebrug voor hoge schepen die de haven van Kampen konden bereiken. De basculebrug kreeg vooral betekenis met het evenement Sail Kampen, dat sinds 2002 wordt gehouden. De brug is op 21 januari 2003 opengesteld voor het verkeer.[3]

Oorspronkelijk was het de bedoeling de rijksweg 50 tussen het knooppunt Hattemerbroek en het knooppunt Emmeloord als autosnelweg uit te voeren. In 1968 en 1972 zijn hiervoor ook twee tracébesluiten genomen. Het plan is echter nooit uitgevoerd. In de jaren '90 was het beleid dat het autoverkeer niet verder gefaciliteerd mocht worden en de Eilandbrug is in die tijd gepland. Daardoor is deze brug met 1x2 rijstroken uitgevoerd en niet voorbereid op een autosnelweg.

Toekomst

Er zijn geen plannen om de autosnelweg alsnog aan te leggen. In de zomer liggen de verkeersintensiteiten substantieel hoger dan in de winter.

Verkeersintensiteiten

In 2006 reden dagelijks 13.000 voertuigen over de Eilandbrug.[4] In 2010 was dit iets gestegen naar 14.400 voertuigen per etmaal.[5]. In 2014 was dit verder gestegen naar 16.200 voertuigen per werkdag.[6] In 2019 maakten dagelijks 19.200 voertuigen van de brug gebruik.[7]

Referenties

Bruggen over de rivier de IJssel

Cortenoeversebrug (Zutphen)DoesburgbrugEilandbrug (Kampen)IJsselbrug DeventerIJsselbrug WestervoortBrug KaterveerMolenbrug (Kampen)Oude IJsselbrug ZutphenKaterveerbrugStadsbrug KampenWestervoortsebrugWilhelminabrug