Einhausung Hösbach

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Einhausung Goldbach)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Einhausung Hösbach
BAB3.png
Einhausung Hosbach.jpg
Kruist Hösbach en Goldbach
Lengte 1.400 meter
Openstelling 2006
Intensiteit 91.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Einhausung Goldbach, ook wel bekend als de Einhausung Hösbach, is een Einhausung in Duitsland, gelegen in Bayern. De landtunnel is onderdeel van de A3 ten oosten van Aschaffenburg.

Kenmerken

De Einhausung bestaat feitelijk uit twee delen, een 1.400 meter lang deel rond de aansluiting Goldbach, en een oostelijker deel van circa 700 meter bij Hösbach. De Einhausung bij Hösbach heeft twee lengtes, de buis richting westen is bijna de helft korter dan de buis richting oosten. De Einhausung bestaat uit twee buizen met elk drie rijstroken en vluchtstroken. Het dak is van glas, met daarop zonnepanelen.

Geschiedenis

Reeds in 1988 werd besloten om bij Goldbach/Hösbach een overkapping aan te leggen. De aanlegkosten werden toen geschat op 144 miljoen DM. In 1998 begon de aanleg van de overkapping en de verbreding van de A3 naar 2x3 rijstroken. De financiering voor de overkapping was destijds nog niet rond, er ontbrak nog 100 miljoen DM. De eigenlijke overkapping is tussen 2001 en 2006 aangelegd en is in maart 2006 in gebruik genomen. De verbreding van de A3 kostte uiteindelijk € 127 miljoen, waarvan € 80 miljoen voor de Einhausung. De Einhausung wordt bekritiseerd als verspilling van belastinggeld omdat met hoge geluidsschermen voor veel lagere kosten hetzelfde resultaat bereikt kan worden.[1][2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 91.700 voertuigen door de tunnel.

Referenties