Knooppunt Ekkersweijer

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ekkersweijer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ekkersweijer
Kruisende wegen
Type half-stack
Opengesteld 1991

Het knooppunt Ekkersweijer is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als half stackknooppunt. Het is gelegen ten noorden van Eindhoven en de A50 begint hier aan de A2.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het natuurgebied Ekkersweijer dat ten noordoosten van het knooppunt ligt. Direct ten zuiden van het knooppunt begint het bebouwde gebied van de stad Eindhoven.

Configuratie

Het knooppunt is een half-stack, waar de A2 uit Den Bosch afslaat en de Randweg Eindhoven volgt richting Tilburg en Maastricht. De A50 begint hier en loopt naar Nijmegen. Deze oost-westverbinding is de doorgaande route op het knooppunt. Direct ten westen van het knooppunt ligt het knooppunt Batadorp. Tussen de knooppunten Ekkersweijer en Batadorp begint de parallelstructuur van de Randweg Eindhoven met A2 en N2. Half door het knooppunt loopt de Boschdijk, de voormalige N2 vanuit Best. De A2 naar het noorden telt 2x3 rijstroken en de A50 naar het oosten 2x2 rijstroken. Naar het westen lopen weefvakken en uitvoegstroken naar de Randweg, waardoor hier drie rijbanen liggen met in totaal 10 rijstroken. Ten westen van het knooppunt ligt een ongelijkvloers weefvak om het A50-verkeer in te laten voegen op de A2 in plaats van andersom, omdat het A2-verkeer bijna meteen links moet aanhouden. Dit voorkomt onnodige weefbewegingen en turbulentie. Het knooppunt ligt circa 19 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Knooppunt Ekkersweijer is relatief jong. Dit kwam doordat de A2 lange tijd als N2 was uitgevoerd tussen Den Bosch en Eindhoven. Op 10 augustus 1957 opende dit stuk tot in Eindhoven met 2x2 rijstroken en verkeerslichten over de huidige Boschdijk, die direct naast de moderne A2 loopt. In 1970 werd een tracébesluit genomen om de A2 van Den Bosch via Son naar de oostkant van Eindhoven te laten lopen. Dit is uiteindelijk niet uitgevoerd. Op 13 november 1974 opende de A2 tussen de Boschdijk en het knooppunt Batadorp.[1] Daarna opende op 23 september 1977 de toenmalige A58 tussen de Boschdijk en De Bokt.[2] In 1979 werd een tracébesluit genomen om de 2x2 N2 om te bouwen tot autosnelweg tussen Den Bosch en Eindhoven. De werkzaamheden startten pas 7 jaar later, in 1986. Op 7 november 1991 opende het omgebouwde deel bij Best-Zuid inclusief knooppunt Ekkersweijer. Op 17 april 1996 was de volledige ombouw voltooid en was er sprake van een snelweg tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven.

In het kader van de ombouw Randweg Eindhoven is ook de A50 bij Ekkersrijt ongelijkvloers gemaakt. Deze begint sinds 7 maart 2010 op het knooppunt Ekkersweijer[3]. De A58 is hiermee ingekort tot knooppunt Batadorp, waarmee de A58 van het knooppunt Ekkersweijer verdween. Bij de ombouw van de Randweg Eindhoven is het knooppunt zelf niet bijzonder aangepast. Alleen de manier van invoegen van de A2 vanuit Den Bosch is aangepast; dat verkeer voegt nu links in, omdat het A2-verkeer bij het knooppunt Batadorp ook weer links moet aanhouden. Hiervoor is een vlechtwerk aangelegd aan de westzijde van het knooppunt.

In de periode 2011-2013 is de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven binnen 20 jaar na de ombouw naar autosnelweg verbreed naar 2x3 rijstroken. Oorspronkelijk waren enkel spitsstroken voorzien, maar dit werd door de Raad van State omwille van luchtkwaliteitsproblemen vernietigd. In 2013 openden de 2x3 rijstroken voor het verkeer. In het knooppunt zijn de verbindingswegen tussen de A2 en de A50 daarbij verbreed naar 2 rijstroken om de doorstroming te verbeteren.

Toekomst

Nu het project Randweg Eindhoven en de verbreding van de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven voltooid zijn, zijn er geen plannen om het knooppunt Ekkersweijer zelf aan te passen.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2014 int. 2019
Best - Ekkersweijer 93.700 82.700 92.400 109.100
Ekkersweijer - Batadorp 100.800 131.300 132.300 153.400
Ekkersweijer - Eindhoven-Ekkersrijt 67.400 59.100 94.700 110.300

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich