Ekspresowa Obwodnica Warszawy

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ekspresowa Obwodnica Warszawy
Begin Warszawa
Einde Warszawa
Lengte 85 km
Route
De Ekspresowa Obwodnica Warszaway (EOW) is een verzamelnaam voor een aantal geplande droga ekspresowa die de snelwegring van Warszawa, Polen gaan vormen. De ring gaat bestaat uit de S2, S7, S8 en S17. De geplande lengte is 85 kilometer.

Route

S2

De S2 vormt de zuidring, ook wel bekend als de Południowa Obwodnica Warszawy (POW). Deze loopt vanaf het knooppunt Konotopa in het westen, waar de A2 uit Łódź overgaat in de S2, vervolgens door het zuiden van Warszawa. Er komen knooppunten met de S7/S8 en de S79. Er komt dan een brug over de rivier de Wisła, waarna de S2 bij het knooppunt Lubelski weer overgaat in de A2 richting Brest. De breedte van de S2 variëert van 2x3 tot 2x5 rijstroken.

S7

De S7 is op het gedeelte van de ringweg dubbelgenummerd met de S8, en loopt vanaf Raszyn samen met de S2 tot aan het knooppunt Konotopa, en vervolgens samen met de S8 tot aan het noordwesten van de stad, waarna de S7 verder noordwaarts loopt naar Gdańsk.

S8

De S8 vormt de noordelijke ring, en is deels met de S2 en S7 dubbelgenummerd. De S8 telt 2x3 tot 2x4 rijstroken en is al deels voltooid in het westen van Warszawa. De gehele route bestaat reeds, maar het oostelijk deel is nog niet opgewaardeerd van DK8 naar S8. Bij Marki gaat de S8 verder naar Białystok. Het noordelijk deel van de ring heeft drie namen; namelijk de Trasa Powązki-Konotopa (TPK), Trasa Armii Krajowej (TAK) en Trasa Toruńska (TT).

S17

Het oostelijke deel van de ringweg heet ook wel de Wschodnia Obwodnica Warszawy (WOW) en wordt gevormd door de S17, die vanaf de S8 bij Marki tot aan de S2 bij het knooppunt Lubelska moet gaan lopen. De S17 gaat dan verder richting Lublin.

Geschiedenis

Op 19 februari 2011 is het eerste deel opengesteld, namelijk de S8 tussen Powązkowa en het knooppunt Konotopa. In 2012 opende een deel van de S8 in het noorden van Warszawa. In 2013 is in drie fases het westelijk deel van de S2 door het zuiden van de stad opengesteld.

Toekomst

Het deel van de S2 ten oosten van de ulica Puławska tot aan het knooppunt Lubelska wordt tussen 2016 en 2020 uitgevoerd en omvat een tunnel en twee lange bruggen. Dit is het duurste deel van de ringweg om aan te leggen. Wanneer de aanleg van de oostring S17 start is nog niet duidelijk.

Afritnummering

De ringweg krijgt een eigen afritnummering met R-nummers. Deze overlapt mogelijk met de afritnummering van de S2 en S8, maar niet met die van de S17.

Referenties


Snelwegen & expresswegen in Warszawa

A2S2S7S8S17S79

DK2DK7DK8DK17DK61DK79

Trasa N-STrasa SiekierkowskaTrasa Mostu PółnocnegoTrasa Olszynki GrochowskiejTrasa ŁazienkowskaEkspresowa Obwodnica WarszawyTranzytowa Obwodnica WarszawyWisłostrada