El Paso

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
El Paso skyline.jpg

El Paso (uitspraak American English: /ɛlˈpæsoʊ/) is een grote stad in het uiterste westen van de Amerikaanse staat Texas. De stad telt 684.000 inwoners, en is de zesde grootste stad in Texas, en de 19e grootste in de Verenigde Staten. De agglomeratie telt aan Amerikaanse zijde 845.000 inwoners (2017), maar omvat ook de Mexicaanse stad Ciudad Juárez, die met 1,5 miljoen inwoners aanzienlijk groter is. Tezamen telt de metropool 2.700.000 inwoners.

Inleiding

I-10 in El Paso.

El Paso is gelegen in het uiterste westen van Texas. Het ligt zelfs dichter bij Los Angeles dan de oostelijke grens van Texas met Louisiana. De stad ligt excentrisch ten opzichte van de overige bevolkingsconcentraties van Texas: San Antonio ligt 880 kilometer naar het oosten en Dallas ligt 1000 kilometer naar het noordoosten. 350 km naar het zuiden bevindt zich Chihuahua. Albuquerque ligt ongeveer 370 km ten noorden van El Paso en in westelijke richting is het nog 450 km naar Tucson.

De Rio Grande, een grensrivier, verdeelt de metropool in tweeën. Aan de Mexicaanse kant ligt Ciudad Juárez, een stad met 1,5 miljoen inwoners. Verder is El Paso erg ongelijkmatig verstedelijkt: De Franklin Mountains en het Biggs Army Field zorgen ervoor dat de stad zich op een vreemde manier heeft uitgebreid. De agglomeratie van El Paso strekt zich over een grote afstand in zowel noordwestelijke, noordelijke als oostelijke richting uit. Er liggen een aantal kleine voorsteden langs de Rio Grande. Het uiterste zuiden van New Mexico langs de I-10 mag gerekend worden tot het forenzengebied.

De omgeving van El Paso is bergachtig te noemen. Het droge steppeklimaat, bezorgt de regio een woestijnachtig karakter. Het dorre karakter wordt versterkt door het ontbreken van meren en het feit dat de Rio Grande in de zomer nagenoeg droogvalt. Ondanks de ligging op 1140 meter hoogte kan het in de zomerperiode wekenlang 35 graden of warmer worden. Daarentegen treden soms stortbuien op met wateroverlast voor delen van de stad.

Wegennet

De freeways van El Paso.

El Paso is gelegen aan de Interstate 10, de snelweg van Los Angeles naar Jacksonville in Florida. Deze weg loopt voor meer dan 50 kilometer door de stad, die voornamelijk langs de I-10 is gegroeid. Daarnaast is er de Interstate 110. De US 54 en de Loop 375 completeren het netwerk. De oudere delen van El Paso is in een fijnmazig gridnetwerk gebouwd, maar de nieuwere wijken, met name in het oosten en westen, en het uiterste noorden, zijn in een grover grid gebouwd. Buiten de snelwegen zijn er weinig grote stedelijke wegen, waardoor de snelwegen ondanks de beperkte omvang van de agglomeratie toch vrij druk zijn, dit geldt voornamelijk voor de I-10.

De Mexicaanse stad Ciudad Juaréz is voornamelijk in een vierkant grid gebouwd, maar kent een minder duidelijke hiërarchie in het wegennet, omdat er minder doorgaande wegen en (semi) snelwegen zijn. Langs de westkant van de stad ligt een ongelijkvloerse snelweg, en de snelweg carretera federal 45 loopt naar Chihuahua in het zuiden. Ciudad Juárez ligt voor Mexicaanse begrippen relatief afgelegen. Mexico City ligt op 1.500 kilometer afstand. Er zijn slechts een beperkt aantal grensovergangen, waarvan die van de I-110 met 84.000 voertuigen het drukste is. Veel Mexicanen werken in de Verenigde Staten en Amerikanen doen goedkoop boodschappen en andere services in Mexico. De grenscontrole de Verenigde Staten in is streng als gevolg van problemen met illegale immigratie. Daardoor kan de wachttijd meerdere uren bedragen.

Geschiedenis

Tot de jaren '50 was El Paso een kleine stad met circa 100.000 inwoners. De stad begon snel te groeien vanaf 1950, met name vanwege de nabijheid van Fort Bliss, de één na grootste basis van het Amerikaanse leger. Eind jaren '80 bereikte El Paso de grens van 500.000 inwoners. Daarna was de groei wat gematigder.

In eerste instantie was de aanleg van het snelwegennet in El Paso gefocust op de aanleg van de Interstate 10, die voornamelijk in de periode 1968-1969 is opengesteld. In 1973 opende het knooppunt met de US 54, ook bekend als de Patriot Freeway. In de jaren '70-90 richtte de aanleg van snelwegen zich vooral op de US 54, die een ongebruikelijk breed tracé in El Paso kreeg, met een dubbele parallelstructuur, naast de hoofdrijbanen zijn er ook parallelbanen, plus nog eens frontage roads aangelegd. Later in de jaren '80 werd de Border Highway ontwikkeld, die als de Loop 375 genummerd werd. In de periode 1996-1998 is de primaire grensovergang met Mexico flink uitgebreid.

Na 2000 veranderde de focus naar de aanleg van de Loop 375 rond El Paso, en de Spur 601. In 2005-2006 opende de Loop 375 als freeway langs de oostkant van El Paso, en in 2007-2011 opende de Spur 601 door het noorden van El Paso. In 2014 openden de laatste stukken freeway van de Loop 375 aan de noordkant van El Paso, waarmee de stad een bypass voor doorgaand verkeer heeft gekregen.

In 2014 openden ook de eerste tolstroken in El Paso voor het verkeer, de Loop 375 express lanes. De tolstroken werden bijna niet gebruikt, daarom is de tolheffing in 2017 weer gestaakt.

Congestie

Erg veel congestie in El Paso is er niet, doordat er geen groot forenzengebied om de stad ligt zijn de stromen naar de stad toe beperkt, en het meeste verkeer vindt intern in de stad plaats. De I-10 kan wel erg druk zijn. De grootste wachtrijen staan echter voor de grens met Mexico.

Referenties


Freeways in El Paso

Interstate 10Interstate 110US 54 Patriot FreewayUS 62.svgLoop 375 Border FreewayTexas Spur 601.svgNortheast Parkway