El Sahel Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway Egypt.svg
El Sahel Road map.png
Route 40?
Begin Alexandria
Einde El Alamein
Lengte 100 km
Route

El Sahel Road is een autosnelweg in Egypte, onderdeel van de kustroute van Alexandria naar El Alamein. De autosnelweg bestaat uit een 33 kilometer lange bypass van de westelijke districten van Alexandria en een 67 kilometer lange upgrade van de oudere kustweg tussen Alexandria en El Alamein.

Routebeschrijving

De El Sahel Road, ook wel bekend als de Alexandria - El Alamein Road, de Alexandria - Marsa Matruh Road of de International Coastal Road, bestaat uit twee delen. Het oostelijke deel van 33 kilometer lengte is een autosnelweg dat deels op een nieuw tracé is aangelegd en de woondistricten in het westen van Alexandria bypasst. Dit traject voert door zoutmeren en eindigt bij Sidi Kirayr. Het westelijke deel is een snelwegupgrade van de oudere kustweg die langs de eindeloze resorts en vakantiewoningen aan de Middellandse Zee voert. Dit traject telt 2x3 rijstroken en heeft daarnaast frontage roads van veelal twee rijstroken per richting. Dit deel heeft geen volwaardige aansluitingen, maar ongelijkvloerse U-turns op viaducten boven de weg. Dit eindigt in El Alamein op het punt waar de Sadat City - El Alamein Road ook eindigt.

Geschiedenis

De kustroute van Alexandria naar El Alamein is in het verleden al opgewaardeerd naar een eenvoudige dual carriageway met 2x2 rijstroken. Dit traject is in 2017 heraangelegd op een profiel met 2x3 rijstroken, echter nog zonder ongelijkvloerse elementen en frontage roads, deze zijn in de periode 2020-2022 aangelegd.

Omstreeks 2003-2005 is ten westen van Alexandria een nieuw tracé door de zoutmeren aangelegd. Dit was een 33 kilometer lange weg met 2x2 rijstroken en lage ontwerpeisen. Deze weg is in de periode 2020-2022 heraangelegd op een veel breder profiel, tot wel 16 rijstroken breed met grote knooppunten. Ook is gedeeltelijk een tweede tracéverlegging van 6 kilometer lengte door de zoutmeren bij Alexandria gerealiseerd. De 55 kilometer lange upgrade van dit traject is in juli 2022 opgeleverd.[1]

Referenties

Flag of Egypt.svg Autosnelwegen in Egypte Flag of Egypt.svg

Ring CairoMiddle Ring RoadRegional Ring RoadCairo - Banha MotorwayCairo - Marsa Matruh MotorwayCairo - Tanta RoadCairo - Suez RoadCairo - Alexandria Desert RoadCairo - Ismailia Desert RoadCairo - Red Sea RoadIsmailia - Port Said RoadSadat City - El Alamein RoadTanta - Alexandria RoadTanta - Dumiat RoadCairo - Asyut ExpresswayZafarana - Beni Suef Motorway30th of June MotorwayEl Sahel Road

26th of July Corridor6th October Bridge