El Salvador

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of El Salvador.png
El Salvador
El Salvador.png
Hoofdstad San Salvador
Oppervlakte 21.040 km²
Inwonertal 6.134.000
Lengte wegennet 10.029 km
Lengte snelwegennet 69 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ES

El Salvador is een klein land in Noord-Amerika. Het land telt 6,1 miljoen inwoners en is ter grootte van half Nederland. De hoofdstad is San Salvador.

Inleiding

El Salvador ligt in Midden-Amerika, aan de Pacifische Oceaan. Het grenst in het westen aan Guatemala en in het noorden aan Honduras. De hoofdstad San Salvador kent een agglomeratie van 2,1 miljoen inwoners, ruim een derde van de totale bevolking van het land. El Salvador is bergachtig, met de Cerro El Pital op 2.730 meter als hoogste punt. Het land meet circa 260 kilometer van oost naar west en 100 kilometer van noord naar zuid. De hoofdstad San Salvador ligt centraal in het land. El Salvador is een dichtbevolkt land, en benadert de bevolkingsdichtheid van Nederland.

El Salvador is beter ontwikkeld dan de buurlanden, met name de regio San Salvador is aanzienlijk welvarender. Het gemiddelde inkomen is circa $ 4.000 per inwoner, met een uitschieter van $ 11.000 in de regio San Salvador. De economische groei wordt nogal eens beperkt door natuurrampen, met name orkanen en aardbevingen, maar kent over het algemeen een groeiende tendens. Voorheen was de goud en koffie-industrie de belangrijkste sector van de economie, maar tegenwoordig zijn dat de diensten. In El Salvador betaalt men met de Amerikaanse dollar. In El Salvador wordt overal Spaans gesproken, maar vanuit school zijn ook Engels, Frans en Duits bekend bij de jongere generatie.

Wegennet

Het land heeft een relatief ontwikkeld wegennet, met 327 kilometer wegen met 2x2 rijstroken, waarvan sommige snelwegstandaard hebben. De kwaliteit van deze autosnelwegen varieert, van uitstekend tot ernstig substandaard. Recenter zijn rond de hoofdstad San Salvador nieuwe autosnelwegen gebouwd. De belangrijkste wegen lopen vanaf San Salvador via Santa Ana naar de grens met Guatemala, en vanaf San Salvador naar de luchthaven van de stad, die vrij ver buiten de stad ligt. Snelwegen zijn zowel uit beton als asfalt gemaakt, en zijn vaak tolwegen.

Flag of El Salvador.pngAutopistas in El Salvador Flag of El Salvador.png

Autopista Este - OesteBoulevard Diego HolguínAutopista Comalapa


Wegnummering

Er is geen nationaal nummeringssysteem, maar El Salvador is onderdeel van de Centraal-Amerikaanse nummering met de prefix "CA". De CA 1 en CA 2 lopen oost-west door het land. De CA 4, CA 7, CA 8 en CA 12 vormen noord-zuidroutes.

Referenties


Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten