El Salvador

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
El Salvador
Hoofdstad San Salvador
Oppervlakte 21.040 km²
Inwonertal 6.602.000
Lengte wegennet 10.029 km
Lengte snelwegennet 69 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ES

El Salvador (Spaans: República de El Salvador) is een klein land in Noord-Amerika. Het land telt 6,6 miljoen inwoners en is ter grootte van half Nederland. De hoofdstad is San Salvador.

Inleiding

Geografie

El Salvador is gelegen aan de Pacifische Oceaan, van alle Centraal-Amerikaanse landen is El Salvador het enige land dat alleen een kustlijn aan de Pacifische Oceaan heeft. Het land grenst aan Honduras in het noorden en Guatemala in het westen. Het land meet 250 bij 100 kilometer. El Salvador is een bergachtig land, er zijn diverse vulkanen met toppen tussen 1.500 en 2.000 meter, maar de hoogste berg is de 2.730 meter hoge Cerro El Pital op de grens met Honduras. Ondanks de kleine oppervlakte heeft El Salvador diverse meren, de Río Lempa is de belangrijkste rivier die in de benedenloop behoorlijk breed is. Het land heeft een tropisch klimaat met droge en natte seizoenen. De temperaturen variëren vooral naar gelang van hoogte. De gemiddelde maximumtemperatuur in San Salvador bedraagt tussen 29 en 32°C. Er valt zeer weinig neerslag in de winter en veel in de zomer en herfst.

Demografie

El Salvador heeft meer dan 6 miljoen inwoners en is daarmee het dichtstbevolkte land van Centraal-Amerika. In de hoofdstad San Salvador wonen ruim een half miljoen inwoners, maar de verstedelijkte regio telt meer dan 2 miljoen inwoners en is één van de grotere stedelijke regio's van Centraal-Amerika. Er zijn in totaal 10 steden met meer dan 100.000 inwoners, waarvan 7 rond de hoofdstad liggen. De enige grotere steden buiten de regio San Salvador zijn Santa Ana en Ahuachapán in het westen en San Miguel in het oosten. Opvallend, maar kenmerkend voor een groot deel van Centraal-Amerika is dat er geen grote kustplaatsen zijn.

Zoals in veel Centraal-Amerikaanse landen bestaat de bevolking van El Salvador grotendeels uit Mestizo's, gemixt Indo-Amerikaans en Europees. Zij maken 86% van de bevolking uit. El Salvador heeft een veel groter aandeel blanken dan elders in de regio, met bijna 13%. Er is nauwelijks inheemse bevolking in El Salvador. Het Spaans wordt door nagenoeg de volledige bevolking gesproken, er zijn nauwelijks inheemse talen die nog gesproken worden.

Economie

Zoals buurland Honduras heeft El Salvador ook een grotere maakindustrie dan elders in Centraal-Amerika. Textiel en elektronische producten zijn de voornaamste exportproducten, aangevuld met landbouwproducten, echter veel minder dan in de meeste andere landen in de regio. Hoge criminaliteitscijfers en corruptie zijn echter een drempel voor buitenlandse investeringen. Het land is sterk afhankelijk van geld uit het buitenland, met name van Salvadoranen die in de Verenigde Staten wonen. Van oudsher was Acajutla de voornaamste exporthaven van El Salvador, vanaf 2016 werd een nieuwe haven in La Union ontwikkeld.

Geschiedenis

In 1522 bereikten de eerste Spanjaarden het gebied wat nu El Salvador is. Door de ligging aan de Pacifische Oceaan werd het wat later ontdekt dan de oostkust van Centraal-Amerika. Vanaf 1524 trokken Spaanse conquistadors vanuit Mexico de regio in, waarna het gebied gekoloniseerd werd. De hoofdstad San Salvador werd in 1525 gesticht. In 1821 werd de regio onafhankelijk van Spanje, waarna het een onderdeel van Mexico werd, maar kort daarna werd de Verenigde Staten van Centraal-Amerika opgericht, waar El Salvador een onderdeel van was. In 1841 hield dit land op te bestaan, het land was daarna onafhankelijk maar werd in 1896 een onderdeel van de Republiek van Centraal-Amerika, samen met wat nu Honduras en Nicaragua is. In 1898 werd deze staat opgeheven, vanaf dat moment bestond El Salvador als soevereine staat. De 20e eeuw werd gekenmerkt door politieke instabiliteit en verscheidene staatsgrepen. In 1969 werd een korte "voetbal-oorlog" met buurland Honduras uitgevochten. In 1979 brak de Salvadoraanse burgeroorlog uit, die tot 1992 duurde en waarbij 75.000 mensen om het leven kwamen. Na de burgeroorlog stabiliseerde de politieke situatie in El Salvador, maar de criminaliteit nam in de 21e eeuw sterk toe, met veel bendes die de dienst uitmaken. Het land heeft sindsdien het hoogste moordcijfer in de wereld. De aanpak van de criminaliteit in El Salvador heeft de hoogste prioriteit van de regering.

Wegennet

De lengte van het Salvadoraanse wegennet wordt nogal gevarieerd becijferd, tussen de 10.000 en 30.000 kilometer, afhankelijk van wat als weg betiteld wordt. In 1991 werd het Red Vial Nacional vastgesteld als zijnde 9.523 kilometer lang.[1] In 2002 was echter slechts 2.394 kilometer geasfalteerd, wat groeide naar 3.971 kilometer geasfalteerde weg in 2016. Van de circa 30.000 kilometer weg in totaal is zo'n 20.000 kilometer onverhard.

Het land heeft een relatief ontwikkeld wegennet, het geasfalteerde netwerk van wegen is veel dichter dan in de meeste andere Centraal-Amerikaanse landen.[2] Er is circa 330 kilometer weg met 2x2 rijstroken, waarvan sommige snelwegstandaard hebben. De kwaliteit van deze autosnelwegen varieert, van uitstekend tot ernstig substandaard. Recenter zijn rond de hoofdstad San Salvador nieuwe autosnelwegen gebouwd. De belangrijkste wegen lopen vanaf San Salvador via Santa Ana naar de grens met Guatemala, en vanaf San Salvador naar de luchthaven van de stad, die vrij ver buiten de stad ligt. Snelwegen zijn zowel uit beton als asfalt gemaakt, en zijn vaak tolwegen.

De belangrijkste wegen van El Salvador verlopen oost-west:

Autopistas in El Salvador

Autopista Este - OesteBoulevard Diego HolguínAutopista Comalapa


Wegbeheer

De nationale wegbeheerder van El Salvador is het Ministerio de Obras Publicas, Transporte, Vivienda y Desarrollo Urbano.[3] Het dagelijks onderhoud is belegd bij Fovial,[4] dat 6.384 kilometer weg beheert, waarvan 3.971 kilometer (62%) geasfalteerd is.

Ruta centroamericana

De rutas centroamericana is een internationaal netwerk van hoofdwegen in delen van Centraal-Amerika. Deze wegen vormen het hoofdwegennet van El Salvador en verbinden alle grote steden met elkaar en het zijn tevens de belangrijkste verbindingen naar de exporthavens en buurlanden. De rutas centroamericanas zijn allemaal geasfalteerd.

Lijst van rutas centroamericanas in El Salvador

No. traject
CA1 grens Guatemala - Santa Ana - San Salvador - Cojutepeque - San Miguel - Pasaquina - grens Honduras
CA2 grens Guatemala - Acajutla - Zacatecoluca - Usulután - La Unión
CA4 grens Honduras - Tejutla - Apopa - San Salvador - La Libertad
CA7 Perquín - San Miguel
CA8 grens Guatemala - Ahuachapán - Sonsonate - Nueva San Salvador
CA12 grens Honduras - Santa Ana - Sonsonate - Acajutla

Ruta nacional

In tegenstelling tot veel andere Latijns-Amerikaanse landen hebben de rutas nacionales niet zoveel belang in El Salvador. De rutas nacionales zijn slechts een aanvulling op de rutas centroamericanas, waardoor ze vaak niet lang en niet meer dan een regionaal belang hebben. Alhoewel diverse rutas nacionales in grotere steden beginnen, met name in en rond de hoofdstad San Salvador, vormen ze niet de belangrijkste wegen. Wel zijn rutas nacionales altijd geasfalteerd.

Lijst van rutas nacionales

No. traject
RN1 San Martín - Apopa
RN2 San Salvador - Soyapango
RN3 Santo Tomás - San Miguel Tepezontes - Cojutepeque
RN4 San Salvador - San Marcos // La Esperanza - San Juan Talpa - Zacatecoluca - San Vicente
RN5 San Marcos - Santo Tomás - San Juan Talpa - San Luís Talpa // San Salvador - Santa Cruz (2 routes)
RN6 San Salvador - San Marcos
RN7 Apopa - Nejapa
RN8 Cojutepeque - Sensuntepeque
RN9 Santa Lucia - Ciudad Arce - El Congo - Santa Ana
RN10 El Sunza - El Congo
RN11 Apancoyo - San Julián - El Beberedo
RN12 Valle Nuevo - Salcoatitán
RN13 Santa Ana - Ahuachapán
RN14 Usulután - El Triunfo
RN15 Concepción de Ataco - Jujutla - El Suncita
RN16 El Tránsito - San Miguel
RN17 San Miguel - El Delirio
RN18 Llano de Santiago - Santa Rosa de Lima
RN19 Sirama - La Union
RN20 San Salvador - Soledad - Nueva San Salvador
RN21 San Salvador - Nueva San Salvador

Ruta departamental

De rutas departamentales vormen de secundaire wegen. Ze zijn per departement genummerd, met de prefix van de afkorting van het departement. Slechts een deel van deze wegen is verhard. Ze vormen vaak aftakkingen van hoofdwegen naar kleine dorpen. Het netwerk van deze wegen is vrij dicht maar ze hebben zelden meer dan een interlokaal belang.

prefix departement
AHU Ahuachapán
CAB Cabañas
CHA Chalatenango
CUS Cuscatlán
LIB La Libertad
PAZ La Paz
UNI La Unión
MOR Morazán
SAM San Miguel
SAL San Salvador
SAV San Vicente
SAN Santa Ana
SON Sonsonate
USU Usulután

Wegnummering

Er zijn drie wegnummerlagen in El Salvador;

Wegnummers hebben in schrijftaal altijd 2 cijfers. Er zijn geen 3-cijferige nummers en 1-cijferige nummers krijgen een voorloopnul, zoals de CA01 of RN01.

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten