Elbtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elbtunnel
Kruist Elbe
Lengte 3.325 meter
Openstelling 10-01-1975
Intensiteit 113.300 mvt/dag
Locatie kaart

De Elbtunnel is een tunnel in Duitsland, gelegen in Hamburg. De tunnel ligt in de A7 en gaat onder de rivier de Elbe door en is 3.325 meter lang.

Kenmerken

De Elbtunnel is een vierbuizige tunnel met in totaal 8 rijstroken onder de Elbe. De naam wordt soms verkeerd geschreven als de Elbetunnel. Het zuidelijke portaal ligt in het havengebied van Hamburg, het noordelijk portaal bij de wijk Altona. Van de totale lengte van 3.325 meter ligt 1.056 meter onder de rivier de Elbe en is 2.813 meter gesloten. De tunnel bevindt zich 28 meter onder het waterpeil. De tunnel is een afzinktunnel bestaande uit 8 elementen van 134 meter lang en 41,7 meter breed. De tunnelelementen zijn in het droogdok Maakenwerder Hafen gebouwd.

Geschiedenis

De oude Elbtunnel in het centrum van Hamburg met de toegangspoorten naar de autoliften.
Een van de twee tunnelschachten van de oude Elbtunnel in het centrum van Hamburg. Voetgangers en fietsers zijn ook toegestaan in de tunnelbuizen.

De eerste tunnel onder de Elbe stamt uit 1911 en is de St. Pauli Elbtunnel, een 426,5 meter lange tunnel. Deze tunnel was bijzonder omdat er geen toevoerwegen waren, men moest via liften naar beneden. Alleen personenauto's konden daardoor van de tunnel gebruikmaken. In de jaren '50 bleek de capaciteit van de oude tunnel ontoereikend en in juni 1968 begon men met de bouw van de nieuwe Elbtunnel. De tunnel is initieel met drie buizen aangelegd en opende op 10 januari 1975 voor het verkeer. Dit was ook het sluitstuk van de bouw van de A7 in de regio Hamburg. De tunnel was aanvankelijk met twee buizen in gebruik genomen, in mei 1975 opende ook de westelijkste buis.

De tunnel is met twee verschillende methodes aangelegd. De riviertunnel is als een afzinktunnel met 3 buizen die in één segment waren gestort in een droogdok en daarna zijn uitgevaren en afgezonken in de Elbe. Het noordelijk deel is als boortunnel onder de wijk Ohtmarschen aangelegd. Deze combinatie is vrij ongebruikelijk.

4e buis en renovatie

In 1995 werd begonnen met de bouw van een vierde tunnelbuis, alhoewel de daadwerkelijke bouw pas eind 1997 begon. Op 27 oktober 2002 werd de 3.096 meter lange vierde buis opengesteld voor het verkeer. Deze ligt ten westen van de bestaande tunnel en is in tegenstelling tot de afzinktunnel uit 1975 geheel met een tunnelboormachine geboord. De bouw van de vierde buis kostte € 550 miljoen. De vierde buis is de enige buis met een vluchtstrook. Op 3 februari 2013 was de jarenlange renovatie van de Elbtunnel afgerond. De renovatie kostte € 257 miljoen. Sindsdien zijn alle buizen in gebruik.[1] In 2018 zijn in twee fases buizen 2 en 3 gerenoveerd.[2]

Vervanging zuidelijke toerit

Aan de zuidkant van de Elbtunnel bevindt zich een 418 meter lang kunstwerk op maaiveld, dat in de overgang van de Hochstraße Elbmarsch naar de Elbtunnel voorziet. Dit heet kunstwerk K30. Het is in 1974 aangelegd en in 2002 verbreed naar 8 rijstroken met de uitbreiding van de capaciteit van de Elbtunnel. In 2014 werd duidelijk dat dit kunstwerk in zeer slechte staat verkeert en volledig vervangen moest worden, wat een uitdaging was gezien de ligging in het havengebied van Hamburg met veel kabels en leidingen en de beperkte ruimte.[3] Dit is uiteindelijk tussen 2019 en 2023 uitgevoerd.[4]

Toekomst

Met de geplande A20 door Schleswig-Holstein en Niedersachsen krijgt doorgaand verkeer een alternatief in de vorm van een nieuwe Elbtunnel bij Drochtersen. Deze kan een alternatief vormen voor verkeer vanuit Noord-Nederland en de A1 uit het Ruhrgebied.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 113.300 voertuigen door de tunnel, die daarmee goed gebruikt wordt, maar de intensiteiten zijn niet extreem hoog.

Congestie

Ondanks de capaciteit van 8 rijstroken en de niet al te hoge verkeersintensiteit van ruim 113.000 voertuigen komt het regelmatig tot files bij de Elbtunnel. Dit komt deels omdat er regelmatig een buis gesloten is voor onderhoud en er maar 6 rijstroken beschikbaar zijn voor het verkeer. De lage maximumsnelheid van 80 km/h kan bijdragen aan de filevorming omdat de dynamiek van het verkeer bij deze snelheid erg beperkt is, waardoor de capaciteit slecht benut wordt en kolonnevorming het gevolg is.

Daarnaast is de Elbtunnel een standaard probleem tijdens vakantieuittochten, op vrijdag en zaterdag richting noorden en zondags richting zuiden. Alhoewel de Elbtunnel in theorie meer capaciteit heeft dan de aansluitende wegvakken loopt het juist altijd voor de Elbtunnel vast. De vertragingen kunnen fors oplopen tijdens piekdagen.

Een ander probleem is dat Hamburg geen noordelijke ringweg heeft, waardoor verkeer bij incidenten niet omgeleid kan worden over de A1 langs de oostzijde van Hamburg.

Referenties