Electronic Road Pricing

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Electronic Road Pricing of ERP is een elektronisch tolsysteem in Singapore.[1] Het is een gebruikersbelasting die in 1998 geïntroduceerd werd ter vervanging van de Singapore Area Licensing Scheme, die weggebruikers naar het centrum sinds 1975 belastte. Singapore was de eerste stad in de wereld die een congestieheffing invoerde.

Systeem

Een ERP portaal.

Het systeem bestaat uit portalen die op diverse plekken over alle (snel)wegen zijn gehangen op de toegangswegen naar het centrum en diverse andere snel- en hoofdwegen. Een In-Vehicle-Unit (IU) communiceert met de portalen. Tevens is er kentekenherkenning om voertuigen zonder transponder te identificeren. Deze transponder kost 150 Singaporese dollars. Er zijn 80 portalen in gebruik in Singapore, de meesten rondom het centrum, in de buitenwijken zijn geen ERP portalen. Men betaalt elke keer wanneer men een tolportaal passeert.

De hoogte van de tol is afhankelijk van de tijd, in de spits is de tol aanzienlijk duurder dan buiten de spits, en op de meeste plekken is buiten de spits helemaal geen tolheffing. Op veel plekken wordt alleen in de spitsrichting tol geheven, zoals 's ochtends richting het centrum en 's middags richting de buitenwijken. De toltarieven fluctueren volgens een schema dat elk kwartaal wordt vastgesteld. Rond het centrum kan 15 minuten tijd het verschil maken tussen $ 2 of $ 6 betalen.[2]

Een rit vanaf de Woodlands in het noorden naar het centrum kost ongeveer 15 Singaporese dollars in de spits, maar ongeveer $ 2 tijdens lunchtijd. Buitenlanders die Singapore willen bezoeken met de auto kunnen een IU huren, of een bedrag van S$ 5 betalen bij het verlaten van Singapore. Het systeem werkt met een CashCard of E-ZLink account. Wanneer een gebruiker niet binnen twee weken de tol betaalt krijgt hij een boete. Men kan online betalen. Bij het langdurig niet betalen van de tol loopt de boete fors op, tot S$ 1.000 of een maand celstraf wanneer de tol niet na herhaaldelijk waarschuwen betaald is.

Gevolgen

Sinds de invoering van het systeem is het aantal voertuigen tijdens spitsuren met 25.000 gedaald en het verkeer is met 13% afgenomen in het centrum. De spitsuren zijn minder zwaar geworden, maar wel breder daar forenzen ervoor kiezen om buiten de dure spitsuren te reizen. Ook zijn de verkeerspatronen veranderd, met name buiten het centrum waar de tol ontweken wordt door alternatieve hoofdwegen te kiezen. Dit heeft er weer tot geleid dat de Land Transport Authority op steeds meer hoofdwegen in en rond het centrum portalen heeft geplaatst.

Toekomst

De Land Transport Authority, de overheidstak in Singapore die zich met transport bezig houdt, is aan het testen met een GPS-systeem dat de portalen op termijn moet vervangen. Tevens zijn er pilots uitgevoerd met real-time beprijzen, waarbij de tolhoogte direct verandert op basis van actuele congestie. Men is voornemens om in de toekomst een GPS-systeem in gebruik te nemen.[3][4]

Referenties