Elektronische tolsystemen in de Verenigde Staten

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over elektronische tolsystemen in de Verenigde Staten. Vanwege de geografische uitgestrektheid van het land zijn tolwegen of netwerken van tolwegen vaak individueel ontwikkeld, per metropolitaan gebied, of per staat of cluster van staten. Nog niet alle tolsystemen zijn compatibel. Er was een wens om in 2016 'interoperability' tussen alle elektronische tolsystemen te realiseren, en in 2016 bood één commerciële aanbieder een transponder aan die op alle elektronische tolwegen in de VS werkt.

Typen

De meeste elektronische tolsystemen werken met een transponder, hierin zijn twee hoofdvormen te onderscheiden, een sticker die aan de voorruit (soms ook het kenteken) geplakt wordt, en een 'kastje' dat ook aan de voorruit geplakt wordt. Het voordeel van het kastje is dat het doorgaans uitwisselbaar is tussen voertuigen. Nadeel is dat het kastje stroom verbruikt en dus een batterij nodig heeft. Een sticker vereist geen stroom.

Vrachtwagens kunnen ook gebruikmaken van sommige elektronische tolsystemen, meest prominent de E-ZPass. In sommige gebieden zijn echter toll express lanes waar geen vrachtverkeer van gebruik mag maken.

Interoperabiliteit

Interoperabiliteit is de uitwisselbaarheid van verschillende tolsystemen, zodat gebruikers met één transponder van alle tolwegen gebruik kunnen maken, ook buiten die van hun eigen staat of maatschappij. Het was de bedoeling om per 1 oktober 2016 een nationale interoperabiliteit te bereiken. Op 16 mei 2016 is de NationalPass gelanceerd die op alle tolwegen in de Verenigde Staten moet werken.[1][2]

License plate toll

Sommige tolwegen zijn volledig elektronisch, waar dus geen mogelijkheid is om contant of met creditcards tol te betalen. Deze tolwegen hebben geen fysieke tolpoorten. Desondanks kan men wel gebruikmaken van de tolweg zonder transponder, men krijgt dan de rekening thuisgestuurd. De naam hiervan varieert, in Texas heet het ZipCash, andere namen zijn 'license plate toll' of 'toll-by-plate'. De toltarieven voor deze optie zijn vaak een stuk hoger (meestal 50% hoger) en worden voornamelijk door incidentele weggebruikers gebruikt.

Geschiedenis

Transponders om tol te betalen, de zogenaamde 'toll tags', werden het eerst toegepast op de Dallas North Tollway in Texas en de Crescent City Connection in Louisiana in 1989. In 1991 werd het eerste gedeelte van de E-470 rond Denver geopend, dit was de eerste tolweg in de Verenigde Staten met volledig elektronische tolheffing. In 1993 werd de E-ZPass het eerst gebruikt op de New York State Thruway bij één tolstation. In 1997 was dit uitgebreid naar de gehele New York State Thruway. In 1993 werd ook de I-Pass rond Chicago geïntroduceerd. In 2000 werd de E-ZPass op de Pennsylvania Turnpike geïntroduceerd. In 2006 werd de E-ZPass overal in Pennsylvania geaccepteerd. Sindsdien is de acceptatie van de E-ZPass sterk uitgebreid tot 25 tolwegbeheerders in 14 staten onder de E‑ZPass Interagency Group. Door de E-ZPass zijn diverse lokale tags uitgefaseerd in het noordoosten van de Verenigde Staten. In 1999 werd de SunPass in Florida geïntroduceerd.

In Texas zijn diverse tolsystemen per stedelijk gebied ontwikkeld. De tolwegen onder het beheer van TxDOT gebruikten de TxTag, de tolwegen rond Houston gebruikten de EZ TAG en de tolwegen rond Dallas-Fort Worth gebruikten de TollTag van de NTTA. Sinds 2003 zijn deze systemen interoperable, wat betekent dat ze in alle tolregio's geaccepteerd worden. De individuele merknamen blijven echter bestaan.

Sinds circa 2009 zijn de sticker transponders sterk in opkomst. Sommige autoriteiten geven deze zelfs gratis weg, maar meestal moet er tussen $ 5 en $ 10 voor betaald worden (eenmalig).

Lijst van tolsystemen

systeem staten
AutoExpreso Puerto Rico
E-ZPass Delaware, Illinois, Indiana, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, Virginia, West Virginia
EZ TAG Texas
FasTrak California
GeauxPass Louisiana
Good To Go! Washington
I-Pass Illinois
K-Tag Kansas
MnPASS Minnesota
NC Quick Pass North Carolina
Palmetto Pass South Carolina
Peach Pass Georgia
PikePass Oklahoma
SunPass Florida
TollTag Texas
TxTag Texas

Zie ook

Referenties