Elevado do Joá

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Elevado do Joá map.png
-
Begin Rio de Janeiro
Einde Rio de Janeiro
Lengte 5 km
Route

De Elevado do Joá is een viaduct en autosnelweg in Brazilië, gelegen in Rio de Janeiro. De snelweg bestaat deels uit een dubbeldeks viaduct en een tunnel.

Routebeschrijving

De Elevado do Joá voor de verbreding in 2016.

De Elevado do Joá verbindt de Auto-Estrada Lagoa-Barra in het oosten met de Avenida das Américas in het westen. Vanaf de Auto-estrada Lagoa-Barra begint de weg in de wijk São Conrado en voert dan langs een steil deel van de kust, direct langs zee, en langs de voet van de 842 meter hoge rots Pedra da Gávea, wat de weg een spectaculaire setting geeft. De elevado is gelegen tussen twee tunnels en is circa 1.200 meter lang. Het viaduct is dubbeldeks met 2x2 rijstroken, maar er is nog een derde rijbaan die apart van het dubbeldeks viaduct loopt, op een viaduct er naast. Deze rijbaan heeft twee rijstroken, één per richting, gescheiden door eenvoudige plastic pollers. Daardoor zijn er 3 rijstroken per richting beschikbaar. Na de wijk Joá gaat de elevado dan over in de Avenida das Américas, een brede stadsautoweg.

Geschiedenis

De bouw van de Elevado do Joá begon in 1968 en is in 1971 opengesteld voor het verkeer.[1] De bouw van de snelweg maakte het westen van Rio de Janeiro een stuk beter bereikbaar. De voorgaande weg was de bochtige en smalle Estrada do Joá, die niet geschikt was voor grote hoeveelheden verkeer. De elevado opende tegelijkertijd met de Auto-estrada Lagoa-Barra.

In het kader van de upgrade van infrastructuur tijdens de Olympische Spelen die in 2016 in Rio de Janeiro gehouden zijn is een derde rijbaan aangelegd aan de noordzijde van het dubbeldeks viaduct. De bouw omvatte ook twee nieuwe enkelbuizige tunnels. De werkzaamheden begonnen in juni 2014 en zijn in mei 2016 afgerond.[2] De extra rijbaan opende op 29 mei 2016 voor het verkeer.[3]

De elevado do Joá is één van de landmarks van Rio de Janeiro, met een spectaculair uitzicht.

Referenties