Knooppunt Empel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Empel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Empel
Kruisende wegen
Type half-turbine, voorheen trompet
Opengesteld 1978

Het knooppunt Empel is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als half-turbineknooppunt. Het knooppunt ligt aan de noordkant van Den Bosch in de provincie Noord-Brabant. Hier kruist de A2 de A59.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Empel dat direct ten noorden van het knooppunt ligt. Het dorp is een onderdeel van de gemeente 's-Hertogenbosch en vormt een stedelijke uitbreidingslocatie.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een half-turbineknooppunt, met bogen vanaf het zuiden naar het westen en vanaf het westen naar het noorden. Deze laatste gaat over het hoogste niveau. Op het knooppunt vormt de A2 de hoofdrichting, met een parallelstructuur. Men kan het knooppunt Empel vanaf de A2 alleen bereiken door de parallelbaan te nemen. De parallelstructuur op de A2 eindigt ten noorden van het knooppunt, waarna 2x3 rijstroken verder gaan richting Utrecht. Naar het zuiden liggen 4x2 rijstroken. De A59 telt 2x2 rijstroken. De omgeving van het knooppunt is voornamelijk bebouwd, met name naar het zuiden, westen en noorden. Naar het oosten ligt nog open gebied, met een plas. Het knooppunt ligt circa 5 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Op 29 december 1970 opende de A2 tussen Hedel en het knooppunt Hintham, inclusief de brug over de Maas.[1] In 1978 opende de A59 tussen Vlijmen en het knooppunt Empel, waarmee het knooppunt Empel opengesteld was als trompetknooppunt, waarbij de lus vanaf het zuiden naar het westen 2 rijstroken telde.[2] Het knooppunt was feitelijk voorzien als volledig klaverblad, wat verklaarde dat het ruimtebeslag aan de westzijde van de A2 veel groter was dan voor de aanwezige verbindingsbogen noodzakelijk was. De doortrekking van de A59 oostelijk van 's-Hertogenbosch heeft uiteindelijk zuidelijk van Rosmalen plaatsgevonden, en niet noordelijk.

Midden 2002 werd de A2 tussen het knooppunt Empel en Rosmalen verbreed naar 2x3 rijstroken en eind 2006 begon men met de grootschalige ombouw van de rondweg Den Bosch naar 4x2 rijstroken. Deze parallelstructuur begint direct ten noorden van het knooppunt Empel en loopt door tot de aansluiting Sint Michelsgestel. Het knooppunt werd hierbij aangepast van trompet naar half-turbine. Op 13 januari 2010 was dit project officieel voltooid. De A2 werd ten noorden van het knooppunt Empel naar 2x3 rijstroken verbreed. In mei 2023 werd een geleiderail geplaatst in de bocht van de A59 naar de A2 richting Eindhoven in de nasleep van een dodelijk auto-ongeluk in oktober 2022.[3]

Toekomst

Met de completering van de rondweg Den Bosch en de ombouw van het knooppunt Empel zijn er geen verdere plannen om het knooppunt of de toeleidende wegen aan te passen.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2014 int. 2019
Kerkdriel - Empel 104.700 127.600 132.900 145.700
Empel - Rosmalen 135.200 160.900 158.300 173.700
's-Hertogenbosch-Maaspoort - Empel 61.900 74.000 74.300 82.300

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich