Emstunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Emstunnel
BAB31.png
Blank.png
Kruist Ems
Lengte 945 meter
Openstelling 06-10-1989
Intensiteit 24.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Emstunnel is een tunnel in Duitsland, gelegen in de staat Niedersachsen. De tunnel is gelegen in de A31 bij Leer en is 945 meter lang.

Kenmerken

De Emstunnel is een afzinktunnel met twee buizen van 945 meter lengte. Door de tunnel loopt de A31 met 2x2 rijstroken. De tunnel ligt nabij het stadje Leer. Aan beide zijden van de tunnel is een aansluiting naar het onderliggend wegennet. Anders dan veel andere tunnels in Duitsland beschikt de Emstunnel wel over vluchtstroken.

Geschiedenis

In de jaren '80 werd besloten tot de bouw van de A31 rond Leer, en hier was de keus voor een tunnel niet moeilijk. Een brug zou te vaak open moeten vanwege het doorlaten van schepen uit scheepswerf Meyer in Papenburg. De aanleg van de tunnel begon in 1984. Op 6 oktober 1989 werd de tunnel opengesteld voor het verkeer, tegelijkertijd met een stuk A31. Twee jaar later was de A31 rond Leer gereed.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 24.700 voertuigen door de Emstunnel, die daarmee niet erg druk is.

Congestie

Files komen voor de Emstunnel voor op enkele piekdagen, met name wanneer het Ruhrgebied vakantie krijgt en naar de kust van Ostfriesland gaat loopt het vast voor de Emstunnel, alhoewel de tunnel over dezelfde capaciteit beschikt als aansluitende wegvakken.

Referenties