Engschrift

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Engschrift of condensed font is een lettertype met een geringere spatiëring en (vaak) wat smallere letters dat wordt gebruikt om meer tekst kwijt te kunnen op een regel. Eng is Duits voor krap. Een Engschrift wordt gebruikt om langere plaatsnamen op de borden te kunnen plaatsen, zonder genoodzaakt te zijn om de plaatsnaam te moeten afbreken en aldus over twee regels te verdelen. Logischerwijs is een Engschrift wel minder goed leesbaar dan een regulier lettertype.

Een Engschrift is echter iets anders dan gewoon een kleinere variant van de reguliere letter ("lettergrootte 10 in plaats van 12"). De hoogte van een Engschrift-letter is immers gelijk aan die van de reguliere letter, terwijl bij een verkleining van een regulier lettertype zowel de hoogte als de breedte van de letter kleiner wordt en deze ook met elkaar in een gelijke verhouding blijven staan. De winst in ruimte wordt gemaakt op de geringere spatiëring en eventueel de wat smallere letter.

Van de meeste bekende lettertypes voor bewegwijzering is wel een Engschrift-variant bekend. Zo kent Duitsland naast het reguliere DIN Mittelschrift ook het DIN Engschrift en gebruikt ook België het SNV Engschrift naast het reguliere SNV lettertype. Opvallend in België is dat wanneer één doel op een bord in Engschrift moet worden geplaatst, het gehele bord in Engschrift zal worden uitgevoerd. In Duitsland komen reguliere en smallere lettertypes door elkaar voor op één bord.

Van de Nederlandse ANWB-Ee-letter is geen Engschrift-variant bekend. Rijkswaterstaat heeft daar zelf wel een variant voor ontworpen met de aanduiding Dd. De nieuwere ANWB-Uu letter maakt zelf al gebruik van een Engschrift-techniek (namelijk geringere spatiëring), zodat daar geen Engschrift-variant van bekend is.