Equatoriaal Guinea

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Equatorial Guinea.svg
Guinea Ecuatorial
Equatoriaal Guinea.png
Hoofdstad Malabo
Oppervlakte 28.051 km²
Inwonertal 845.000
Lengte wegennet 2.880 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode GQ

Equatoriaal Guinea is een klein land in Centraal Afrika. Het land bestaat uit een eiland en een deel vasteland rond de Golf van Guinea en is ongeveer ter grootte van twee derde Nederland. Het land telt 845.000 inwoners en de hoofdstad is Malabo. De grootste stad is Bata.

Inleiding

Equatoriaal Guinea bestaat uit het eiland Bioko, waar ook de hoofdstad Malabo op gelegen is, en een stuk jungle wat aan Kameroen en Gabon grenst en 220 bij 130 kilometer meet. Hier liggen geen grote steden, de belangrijkste zijn Rio Benito en Bata. Het eiland ligt circa 35 kilometer uit de kust van Kameroen en meet 65 bij 35 kilometer. Het eiland ligt circa 160 kilometer uit de kust van het vasteland van Equatoriaal Guinea. Het hoogste punt is de 3.008 meter hoge Pico Basile.

Het land werd in 1968 onafhankelijk van Spanje, waarna het land vanaf 1970 een autoritaire éénpartijstaat was met een bloedig bewind, waarbij een derde van de bevolking omkwam. In 1979 werd deze dictator afgezet bij een staatsgreep. Equatoriaal Guinea is door de olieproductie veruit het rijkste land van Afrika met een inkomen van ruim $ 31.000 per inwoner. Dit is echter ongelijk verdeeld, en een aanzienlijk deel van de bevolking leeft nog in armoede. Recenter verbeteren deze omstandigheden wel. Het Spaans en Frans worden voornamelijk in het land gesproken.

Wegennet

In 2002 had Equatoriaal Guinea 0 kilometer verharde weg. Sindsdien is dit sterk verbeterd, circa 80% van de 2.800 kilometer wegen in het land zijn nu geasfalteerd. Het wegennet is uiteraard beperkt vanwege de geringe bevolkingsomvang. Over het eiland Bioko loopt een rondweg, die alleen het zuidelijk deel niet bedient. Op het vasteland loopt een hoofdweg vanaf Rio Benito via Bata naar de grens met Gabon bij Mongomo. Bij Ebebiyin is eveneens een grensovergang met Kameroen. In Equatoriaal Guinea zijn geen autosnelwegen. Het wegennet in Bata is niet bijzonder ontwikkeld, evenmin in Malabo. De hoofdweg van Malabo naar de luchthaven is een tolweg.[1] Rondom Bata ligt een nieuwe rondweg. Rond Mongomo ligt een ringweg die bijna tot in Gabon loopt.

Er is een snelweg aangelegd op het Afrikaanse vasteland vanaf Bata naar de grens met Gabon in het oosten, de Autovía Bata - Mongomo. Deze telt 2x2 rijstroken en heeft het uiterlijk van een Spaanse autovía. Er zijn weinig details van bekend. Tevens is een zijtak vanaf Mengomeyén naar Ebebiyin aan de grens met Kameroen aangelegd. In 2012 begon de aanleg van een derde snelweg, de Autovía Bata - Mbini.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Equatoriaal Guinea.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is naar Spaans model, met witte borden met zwarte letters.[2] Daarmee is het land het enige in Afrika dat bewegwijzering naar Spaans model heeft.

Referenties

  1. Péage Malabo
  2. Wegwijzer bij Luba


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan