Erasmusbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erasmusbrug
Overspant Nieuwe Maas
Rijstroken 2x2
Totale lengte 802 meter
Hoofdoverspanning 278 meter
Hoogte brugdek 12,5 meter
Openstelling 04-09-1996
Verkeersintensiteit 32.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Erasmusbrug is een stalen tuibrug in Nederland, gelegen in de stad Rotterdam. De brug overspant de Nieuwe Maas en heeft een totale overspanning van 802 meter.

Kenmerken

De Erasmusbrug is een stalen tuibrug met een totale bruglengte van 802 meter, waarvan de tuibrug zelf 410 meter uitmaakt, met een hoofdoverspanning van 278 meter. Dit is de langste overspanning van alle tuibruggen in Nederland. Daarnaast is er een basculebrug met een lengte van 89 meter. De basculebrug is één van de grootste in Europa. De tuibrug heeft een doorvaartbreedte van 200 meter, de basculebrug 50 meter. De pyloon is maximaal 139 meter hoog, de pyloonknik is 79 meter hoog. In geopende toestand is de basculeklep maximaal 63 meter hoog. Het brugdek ligt maximaal 17 meter boven het water. Het brugdek is 2,3 meter hoog.

De brug heeft een totaalgewicht van 6.800 ton, waarbij de pyloon 1.600 ton weegt. De tuien wegen 600 ton en de totale lengte van de tuikabels bedraagt 6.180 meter. De totale lengte van alle strengen bedraagt 515.000 meter.

De Erasmusbrug verbindt het centrum op de noordoever met de woonwijken en kantorenlocaties op de zuidoever van de Nieuwe Maas. Na de Maastunnel is het dan de belangrijkste onderliggende oeververbinding van Rotterdam. Op de noordoever gaat de Schiedamsedijk verder het centrum in en kruist de Boompjes. Op de zuidoever kruist men de Wilhelminakade en gaat de weg over in de Hillelaan. De Erasmusbrug telt 2x2 rijstroken en twee tramsporen. Daarnaast zijn er voorzieningen voor voetgangers en fietsers in beide richtingen waardoor het brugdek 30,8 tot 33,1 meter breed is.

Geschiedenis

De Erasmusbrug is de eerste brug op deze locatie. Voorheen ging het verkeer via de Maastunnel of de Willemsbrug, maar grote ontwikkelingen op de Kop van Zuid vereisten een nieuwe oeververbinding. In 1996 is de Erasmusbrug voor het verkeer opengesteld. De bouw kostte 165,6 miljoen gulden. Ongeveer gelijktijdig met de bouw van de brug is de Kop van Zuid getransformeerd van een verouderd haventerrein naar een toplocatie.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks ongeveer 32.000 voertuigen over de Erasmusbrug.

Referenties


Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelRottemerentunnel

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel