Erasmusbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erasmusbrug
S122.svg
Erasmusbrug.jpg
Overspant Nieuwe Maas
Rijstroken 2x2
Totale lengte 802 meter
Hoofdoverspanning 278 meter
Hoogte brugdek 12,5 meter
Openstelling 04-09-1996
Verkeersintensiteit 32.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Erasmusbrug is een stalen tuibrug in Nederland, gelegen in de stad Rotterdam. De brug overspant de Nieuwe Maas en heeft een totale overspanning van 802 meter.

Kenmerken

Erasmusbrug Rotterdam.jpg

De Erasmusbrug verbindt het centrum op de noordoever met de woonwijken en kantorenlocaties op de zuidoever van de Nieuwe Maas. Na de Maastunnel is het dan de belangrijkste onderliggende oeververbinding van Rotterdam. De brug is uitgevoerd als een tuibrug met een markante geknikte pyloon die 139 meter hoog is. De totale overspanning bedraagt 802 meter en de hoofdoverspanning is 278 meter lang, de langste hoofdoverspanning van alle tuibruggen in Nederland. Omdat de doorvaarthoogte beperkt is, is er aan de zuidkant van de brug een basculebrug aanwezig van 80 meter lengte met een doorvaartwijdte van 50 meter. Dit is de grootste basculebrug van Europa. Op de noordoever gaat de Schiedamsedijk verder het centrum in en kruist Boompjes. Op de zuidoever kruist men de Wilhelminakade en gaat de weg over in de Hillelaan. De Erasmusbrug telt 2x2 rijstroken en twee tramsporen. Daarnaast zijn er voorzieningen voor voetgangers en fietsers in beide richtingen waardoor het brugdek 30,8 meter breed is.

Geschiedenis

De Erasmusbrug is de eerste brug op deze locatie. Voorheen ging het verkeer via de Maastunnel of de Willemsbrug, maar grote ontwikkelingen op de Kop van Zuid vereisten een nieuwe oeververbinding. In 1996 is de Erasmusbrug voor het verkeer opengesteld. De bouw kostte 165,6 miljoen gulden. Ongeveer gelijktijdig met de bouw van de brug is de Kop van Zuid getransformeerd van een verouderd haventerrein naar een toplocatie.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks ongeveer 32.000 voertuigen over de Erasmusbrug.

Referenties


Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelTunnel Lage Bergse Bos

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel