Eritrea

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Eritrea.svg
ኤርትራ ʾErtrā

إرتريا Iritrīyā

Eritrea.png
Hoofdstad Asmara
Oppervlakte 117.600 km²
Inwonertal 5.870.000
Lengte wegennet 874 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ER

Eritrea is een klein land in het oosten van Afrika. Het land ligt aan de Rode Zee en is circa 3 keer zo groot als Nederland en telt bijna 6 miljoen inwoners. De hoofdstad is Asmara.

Inleiding

Eritrea is feitelijk een lange kuststrook, die naar het noorden toe breder wordt. Het land grenst in het noorden aan Sudan, in het zuiden aan Ethiopië en in het oosten aan Djibouti. De hoofdstad Asmara ligt centraal in het midden van het land. Het land is maximaal 800 kilometer lang en 380 kilometer breed, alhoewel het smallere midden maar 65 kilometer breed is. Tot het land behoren ook de Dahlakeilanden. Eritrea bestaat voornamelijk uit bergen en woestijn, en kent grote, vrijwel onbewoonde gebieden, met name in het oosten en langs de grens met Sudan. Buiten de hoofdstad Asmara is ook nog de havenstad Massawa van belang. In het uiterste oosten ligt Aseb.

Eritrea was tot 1941 onderdeel van Italië, en daarna tot 1951 van het Verenigd Koninkrijk. Daarna was Eritrea onderdeel van Ethiopië tot 1991, met 30 jaar lang een afscheidingsoorlog. Eind jaren 90 werd een grensconflict met Ethiopië uitgevochten. Tegenwoordig is Eritrea een autoritaire staat, feitelijk een dictatuur. Eritrea is één van de armste landen ter wereld met een inkomen van $ 700 per inwoner. In het land wordt Arabisch gesproken, de taal van de overheid is het Engels.

Wegennet

Na de onafhankelijkheid in 1991 (de-jure in 1993) begon de Eritrese overheid met een grootschalig wegenbouwprogramma, die de bestaande wegen moest renoveren. Het wegennet is echter vooral in het zuiden nog in slechte staat als gevolge van de oorlog met Ethiopië. De nieuwere wegen zijn veelal in goede staat. Vanwege het bergachtige karakter van Eritrea is reizen echter wel een tijdrovende zaak door de vele haarspeldbochten. Het wegennet is duidelijk op de hoofdstad Asmara gecentreerd, met diverse wegen in 4 richtingen. Een belangrijke route loopt tussen Asmara en de havenstad Mitsiwa. In het uiterste oosten loopt tevens een hoofdweg naar de havenstad Asab, die echter niet met de rest van Eritrea is verbonden. Vroeger was dit een belangrijke transitroute voor verkeer vanuit Addis Ababa, wat tegenwoordig vooral de havens van Djibouti gebruikt. Er zijn geen autosnelwegen in Eritrea. Met € 3,50 per liter is de brandstof in Eritrea de duurste ter wereld. Een gemiddelde inwoner kan met zijn jaarsalaris ongeveer 100 liter benzine kopen. Brandstof is zeer slecht verkrijgbaar, wat ook de hoge prijs verklaart. Omstreeks 2009 opende een nieuwe tolweg tussen de regio Asmara en de kustvlakte in het oosten. Deze tolweg is enkelbaans en kent zeer veel haarspeldbochten, maar is wel van goede kwaliteit.

Wegnummering

Het wegennet van Eritrea had tot de jaren 90 een gezamenlijke nummering met Ethiopië, maar heeft sindsdien een eigen nummering ingevoerd van Primary Roads (P), Secondary Roads (S) en Tertiary Roads (T). De P-wegen zijn vaak, maar niet altijd geasfalteerd.

Routes

  • P1 Asmara - Mitsawa: 110 km
  • P2 Asmara - Keren: 80 km
  • P3 Asmara - Senafe (gr. Ethiopië): 180 km
  • P4 Asmara - Adi Kwala (gr. Ethiopië): 150 km
  • P5 Keren - Teseny (gr. Sudan): 300 km
  • P6 Mitsawa - Asseb: 520 km (niet verhard)
  • P7 Asseb - Bure (gr. Ethiopië): 70 km
  • P8 Gahtelai - She'eb: 50 km
  • P9 Serejeqa - Shebah: 50 km

Bewegwijzering

De weinige bewegwijzering die er is, lijkt naar Brits model te zijn,[1][2] met groene borden met witte letters.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan