Escota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Escota - Société des Autoroutes Estérel Côte-d'Azur, is een tolwegconcessiehouder in Frankrijk, onderdeel van het grotere ASF, dat op zijn beurt weer onderdeel is van VINCI Autoroutes. De maatschappij beheert 471 kilometer autoroute in het zuidoosten van Frankrijk, met name in de zuidelijke Alpen en de Côte d'Azur. Naar Franse maatstaven is het een middelgrote tolwegconcessiehouder.

Geschiedenis

De Escota is als de oudste tolmaatschappij van Frankrijk in 1956 opgericht om de A8 tussen Puget-sur-Argens en Mandelieu aan te leggen. De meeste tolwegen in het beheer van Escota zijn in de jaren 60 en 70 aangelegd. Het paradepaardje is de A8 van Aix-en-Provence naar de grens van Italië. In 1992 werd elektronische tol ingevoerd op de A50. Dit is het oudste elektronische tolsysteem van Frankrijk en een voorganger van Liber-T. In 1994 werd Escota door de ASF overgenomen, die daarna alle snelwegen in zuidelijk Frankrijk in het beheer kreeg. De Escota bleef als dochteronderneming voort bestaan. In 2005 is de Escota samen met de ASF geprivatiseerd en in 2006 overgenomen door VINCI Autoroutes. Anders dan de ASF loopt de concessie van Escota slechts tot 2032. 4 jaar korter dan van de ASF. De Escota heeft voornamelijk autoroutes met een open tolsysteem in het beheer. Het beheerde netwerk telt redelijk wat tolvrije segmenten.

Netwerk

Escota heeft de volgende autoroutes in beheer:

  • A8 Aix-en-Provence - Menton (I)
  • A50 Marseille - Toulon
  • A51 Marseille - Gap
  • A52 Aix-en-Provence - Aubagne
  • A57 Toulon - Le Cannet des Maures
  • A500
  • A501
  • A520

Cijfers

Het netwerk van Escota is 459 kilometer lang, wat Escota tot een middelgrote speler in het Franse tolwegennet maakt. Dagelijks maken gemiddeld 38.000 voertuigen van het netwerk gebruik, aanzienlijk meer dan de grotere spelers ASF en APRR, wat komt door het intensieve verkeer rond Nice. De omzet bedroeg in 2022 € 832 miljoen. Escota heeft tevens het grootste aantal tunnels in het beheer van het Franse tolwegennet, namelijk 21 stuks. Hiervan liggen 18 in de A8, 1 in de A500 en 2 in de A51.

Referenties


tolwegbeheerders in Frankrijk

ARCOSAdelacALBEAAlicorneA'lienorAlisAPRRArcourAreaASFATLANDESATMBATOSCACEVMCofirouteEscotaOpenlySanefSAPNSFTRFSMTPCSociété Prado-Sud