Espírito Santo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Espirito Santo.svg
Espirito Santo.png
Hoofdstad Vitória
Grootste stad Vitória
Oppervlakte 46.077 km²
Inwonertal 3.513.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting ES

Espírito Santo is een staat in Brazilië, gelegen in het oosten van het land. De staat telt 3,5 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 46.000 km², iets groter dan Nederland. De hoofdstad is Vitória, dat een agglomeratie van 1,6 miljoen inwoners telt.

Inleiding

Espírito Santo beslaat een stuk van de Atlantische kust van Brazilië en meet 380 kilometer van noord naar zuid tot maximaal 180 kilometer landinwaarts. De staat grenst in het noorden aan Bahia, in het westen aan Minas Gerais en in het zuiden aan Rio de Janeiro. Bijna de helft van de inwoners woont in en rond Vitória, gelegen aan de kust. De staat heeft een kuststrook met in het zuiden een gebergte, het noorden van de staat is wat vlakker. Bos vindt men voornamelijk op de berghellingen, de rest is voornamelijk gecultiveerd landbouwgebied.

Wegennet

Veruit de belangrijkste weg van de staat is de BR-101, de noord-zuidas. De BR-262 is de voornaamste route naar het westen, naar Belo Horizonte. De BR-381 vormt een oost-westroute door het noorden van de staat. Het onderliggend wegennet bestaat uit de staatswegen en het netwerk is redelijk dicht. Er is geen echte kustroute, de BR-101 loopt verder landinwaarts en niet overal langs de kust lopen doorgaande wegen. Espírito Santo heeft geen echte snelwegen, alhoewel er wel een netwerk is van brede boulevards is en rond Vitória, waarvan de belangrijkste kruisingen ongelijkvloers zijn, maar te substandaard om aangemerkt te worden als snelweg. De ES-060 tussen Vila Velha en Guarapari komt het dichtste bij een echte snelweg en is ook een tolweg. De BR-101 is deels met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar is toch overwegend enkelbaans.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins